SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Sunday, July 3, 2011

Tips Ke Bandung

Assalamualaikum dan salam muhibbah kepada rakan-rakan semua...


Since aku ada banyak masa rah airport KLIA tok jadi dapatlah aku nak share ngan tak orang tips-tips mun tak orang asa nak pegi ke Bandung klak. Tips tok pun hanya dari pandangan mata ku mpun dan mungkin berbeda dengan pandangan mata orang lain tetapi tetap boleh pake. 

Antara permandangan kedey rah jalan Cihampelas... Sori, sikda kaitan ngan entri sebenarnya... :)

Tukar Duit Awal!
Dah tauk dirik nak ke Indon, paham-paham jak lah nak. Tukarlah RM ke Rupiah. Tukar duit rah Malaysia sebelom tak orang ninjak Indon nun. Kadar tukaran wang lebih tinggi lagik di Malaysia berbanding tak orang nukar rah sinun klak. Lagikpun, sik lah tak orang susah-susah jak nak carik tempat tuka duit rah sinun klak. Bagus tak orang optimize masa tak orang di sinun benar-benar sak sik kerugian masa. Masa aku pegi riya kadar tukaran wang rah Yahya and Son di Sarawak Plaza ialah RM1=Rp2800. Yalah yang terbaek ku dapat.

Itenary
Mun tak orang sik pernah pergi melancong, toklah tips paling berguna pakey tak orang iaitu itenary. Sebelom tak orang pegi ke Bandung, tak orang googlel lah dolok apa yang ada di Bandung ya. Nama-nama jalan glamer di Bandung ya. Kompom banyak dah blog yang mencerita nama-nama tempat penting untuk di agak rah Bandung ya. Jadi, Plan lah tak orang awal sine tak orang nak pegi dari hari pertama hingga sisa-sisa ari di Bandung klak sak tak orang sik kerugian masa di sinun leka mikey sine lagik tak orang nak pegi di sinun. 

Pasal nama-nama tempat soping or tempat yang patut di agak klak. Aku akan cerita ngan tak orang di dalam next entri ku lak. Mun tak orang sik pat nak tunggu entri ku ya klak. Tak orang google lak dolok maca entri orang lain pasal nama-nama tempat di Bandung.

Ground Arrangement
Penting untuk tak orang molah ground arrangement sebelom tak orang pegi sinun sak tak orang tauk duit pake idup dan duit pake soping sinun.Ok, aku berik contoh untuk ground arrangement aku sehari di Bandung nun.Kamek orang ada 5 orang, jadi bajet nya pun base on 5 orang

Makan (Breakfast+Lunch+Dinner)=Rp100,000
Pak Supir (Dreba) Rp400,000 per day / 5 orang = Rp80,000
Accomodation (Rp200,000) / 2 orang share sebilit = Rp100,000
Jadi total sehari tak orang mesti ada = Rp280,000. Dalam RM100 jak.

Jadi dalam sehari tak orang mesti ada RM100. Katakan tak orang pegi 3 ari. RM300 lah tak orang wajib ada. Mun bajet tak orang nak pegi ke Bandung RM1000 untuk 3 ari ya. Maksudnya tak orang ada RM700 pake soping. Serius ku madahlah, nang banyak tak orang oleh dengan RM700 ya klak.

Akan tetapi, arrangement di atas ya tak orang masih dapat main lagik contoh nya Pak supir ya. Instead of makey Pak Supir, tak orang boleh makey angkot (Van Sapu) mun nak ke sia ke sitok. Tambang trok murah dalam Rp1000 ke Rp4000 (35sen ke RM1.40) jak. Ikut citarasa sendirik.

Pengangkutan
Bagi aku duak jak option pengankutan terbaek rah Bandung ya either tak orang makey Pak supir or makey angkot jak. Depen ngan planning tak orang lah nak makey pengangkutan jenis camney. Tok lah aku merik idea sikit ngan tak orang nak pake apa sinun lak.

Aku rekomen tak orang makey Supir (Dreba ngan van 7 seater);
-Mun tak orang pegi ke Bandung lebih dari 4 orang.
-Mun tak orang pun bajet banyak.
-Mun tak orang nang pegi SOPINGGG LAA rah sinun sebab senang tak orang tikam barang lam van jak lekak meli barang dan boleh trus sambung soping
-Mun tak orang ada beberapa tempat nak di agak dalam sehari.
-Mun tak orang ada nak pegi sight seeing.

Aku rekomen tak orang makey Angkot (Van Sapu)
-Mun tak orang bencer
-Mun tak orang pegi solo or berduak jak.
-Mun tak orang  NANG BAJET LAA nak pegi ke Bandung.
-Mun tak orang sik gilak soping cuma suka kayo sia situk naet angkot.
-Mun tak orang nang nak menyelami cara idup orang kebanyakkan di Bandung. 


Lupakkan Soping Kejap
Yalah, besa orang sebut Bandung jak, orang akan madah Surga Soping. Tak orang mesti tauk juak Bandung ya banyak juak tempat best untuk di kunjungi macam Tangkuban Perahu, Zoo nya, Kampung Gajah, Gedung Sate, Ciater Hot Spring, Ladang Stroberinya dan banyak lagik. Dengan pegi ke tempat camya, dapat juak tak orang lupak pasal soring kejak, siklah meruak gilak duit tak orang soping sinun klak. Entri akan datang klak aku ku crita tempat-tempat Bandung Attraction yang aku dah pegi. Sik banyak pat ku pegi sebab tujuan utama ke sinun nang soping. Hehehe.

Airport Tax
Sebelom tak orang meninggalkan Bandung klak, rah airport tak orang akan dikenakkan Tax sebanyak Rp75,000. So, Masa rah Bandung klak, asing jak awal Rp75,000 ya sebelom tak orang terpakey abis duit tak orang sinun. Sik pasal-pasal tak orang jadi polis trefik sinun klak. Hehehe...

Last sekali tips yang paling berguna pake tak orang mun tak orang nak pegi ke Bandung klak iaitu...

Bandung nang boring la mun sikda duit lagik pake soping....

Okaylah, Stakat tok jak lok. Next-next-next entri aku pastok masih juak pasal Bandung. Smoga tak orang sik boring baca dan tak orang dapat maklumat sikit dari apa yang ku share tok... Daa~~~~






12 comments:

fLo said...

tq for the tips..heheheheh....

plh makin xsbr mok pg...hahaha...=p

Nt Gravity said...

wahhh best tok.. teruskan k.. mok juwak tauk part bajet2 tok.. boleh ngato kei dikpun lak... pegi ke airasia ka?

Hajib said...

flo- nang heaven Bandung nun... jaga mena2 bajet ya... hehee

Gravity-aok, pakey air asia... bajet nang penting mun maok percutian lebih sempurna.. :)

Nava Krishnan said...

Its a shopping heaven.

Nt Gravity said...

owhh.. toklaa molah kuat ati mok pegi juwak ngan family..

lak crita juwak mun ada tips2 mun ada nok perlu di tauk masa di sia.. kedak cara milih kedey makan kaa... orang berjual rah pasar ka... huhu~

AmirFX said...

Info terbaik dari ladang.. Thank u bro... Mok ready awal duit tok kelak.. haha..

Chenal said...

mknan ok d sinun?

Hajib said...

Gravity- boleh2... klak crita lagik tips2 yg lebih mendalam..

Amir-sama2.. pg jgn sik pg! hehehe

Chenal- makan di sinun ok.. senang carik tpt makan. makanan sunda, jawa, sate madura dan mcm2. Negeri majoriti org islam.. Street food senang dpt tp janji perut tahan jak..

POSH76 said...

nice info cuma tak brp paham ur bahasa..

wa khairul onggon said...

Makasih pok... bagus tips ya.. :)

Yumida said...

rindok ati pnh g indon....sa maok pg juak

An-Nur Zuriah said...

spon g Bandung lowk..hoho

u have been tagged :p

http://annurzuriah.blogspot.com/2011/10/jom-main-tag-d.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails