SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Friday, July 1, 2011

Keretapi Jogja - Bandung

Assalamualaikum dan salam hujong minggu kepada semua rakan-rakan alam maya...

Susah mena aku ada masa nak online polah post pake blog tok balit jak aku dari Bandung riya. Mun di Bandung apatah lagik nang sik da masa lansung nak online. Soping kayo soping kayo jak keja. Nak polah Live Blogging pun sik dapat coz nang gago disebabkan kesakaian aku di dunia orang atmosfera yang berbeda.

Okay, Sambung crita. Dari last post yang ku polah. Ku sambung crita pengalaman ku naet train Jogja-Bandung. Ada beberapa option mun tak orang nak pegi Bandung dari Jogja tapi di sebabkan aku orang Sarawak yang cuma ada Jalan keretapi tapi sikda keretapi, jadi mek orang pilih Keretapi sebagai transport mek orang ke Bandung. Sakai juak asa naet keretapi ne ndak lamak tok dreving jak rah jalan keretapi.

Mun ikut plan, mek orang sepatutnya make keretapi yang bernama Agro Willis tapi sudah penuh coz time mek ya cun gilak cuti sekolah rah Indon. Nang rami la orang Jakarta turun ke Bandung. Jadi kamek orang pake la keretapi yang bernama Lodaya Pagi kelas bisnes. Kelas eksekutif untuk keretapi ya pun dah abis. Kira bertuah juak kamek orang dapat tiket kelas bisnes riya coz mek orang meli tiket kira last minit juak, mun sik ka, dudok atas atap keretapi mek orang pegi ke Bandung.

Rega tiket mek orang riya Rp120,000 sepalak. Mun ikut plan mek orang make Agro Willis Eksekutif riya, tiket sepatutnya berega Rp220,000 sepalak. Kira okay la dapat save Rp100,000 (RM35) pake transport ke Bandung. Mun Kelas Ekonomi rega tiket nya Rp60,000 dan tak orang mungkin berpeluang dudok atas atap keretapi ya. Hehehe... 

Perjalanan keretapi dari Jogja ke Bandung riya mengambil masa selamak 8 jam. Mun ikut info dari Pak Supir mek orang di Jogja ya, mun pake jeraya, masa ke Bandung boleh mencecah selamak 11 di sebabkan jeraya yang kurang enak. 

Dalam perjalanan keretapi ya, macam-macam lah ragam manusia ku tangga riya. Tiap kali singgah rah station- station, ada-ada jak orang masok berjual barang. Rasa suk nangga ada juak, rasa angol ada juak tapi mun tak orang pake kelas eksekutif, sidak berjual ya sikpat masok berjual rah kelas eksekutif. 

Permandangan rah station keretapi Jogja. Sidak nunggah station ya Stasiun.
 Yeay!!!! Kretapi dah datang!!!!!
 Sempat juak chan ku tok amik gambar sebelom masok kretapi...
 Camtok la upa gaya seat Klas Bisnes kretapi tok...
 Aqua! agua! dingin ada angat pun ada!
 Jual apa ya mbak? Mee kolok ka?
 Suk nya naet kretapi...
 Yahhh... pulang ke aku gik kenak sep oleh chan ku... toklah antara aktiviti pake buang borinh dalam kretapi tok... Hehe...
 Antara permandangan di tengah perjalanan kretapi...
 Nang terer orang Indon tok bersawah di atas bukit... Ku asa sikda rah negara kita. Mun padi huma ada la... tapi tok nang sawah padi di atas bukit... believe it or not!
 Lagik permandangan sawah padi bertingkat...
Nang kacak la permandangan...

Ada tak orang nangga permandangan di atas ya? Banyak lagik permandangan yang best tapi sik sempat di snap. Ya lah antara sebab kenak tak orang wajib cuba naet kretapi rah Indon tok, nangga permandangan. Okaylah, stakat tok lok crita ku pasal kretapi Indon tok. Entri seterusnya klak pasal Bandung gik. Daaa~~v

6 comments:

fLo said...

nice view...suka2!

AmirFX said...

Yahh.. Mak joyah pakei tudung.. Nampak jak bulu kaki.. haha.. Nway, nice view.. Jangan lupak ole2 ngn kmk org d sitok..

SEN said...

mun aku ada nemu org gia dalam keta api nang laju2 aku terjun..

John Rennoult said...

best eh.. asa mcm maok nyemberang ke bandung juak eh..
boh lupak num kopi rah umah kmk..
http://akubecerita.blogspot.com/
polow skali eh.. mek miak baru sekolah..

Fadli [www.mytravellicious.com] said...

baguss!! akhirnya jumpa... entry tok maok dicarik kuuu... hahaha.. dr jogja ke bandung...

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails