SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Friday, June 24, 2011

Aktiviti di Jogja, Indonesia

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakan-rakan.

Akhirnya ada juak masa pake ku nak bercerita sikit ngan tak orang aktiviti ku berliburan di Jogja-Bandung tok. Time tok aku baruk jak sampe ke hotel Cihampelas 1 di Kota Bandung lekak 8 jam perjalanan naet kretapi dari Jogja. First time seumo idup ku naet kretapi (LRT adalaa...), nang sakai la rasa. Macam-macam jak ragam ku temu lam kretapi tadi. Macam-macam perasaan jak keluar, sedih, hepi, gelik dan macam-macam lagik.

Duak ari mek orang kayo-kayo di Jogja. Sampe jak di Jogja kol 9 pagi rabu ya tek, mek orang cek in kejap dan terus meli tiket kretapi pake pegi ke Bandung then trus kayo-kayo rah Jalan Malioboro. Di Jalan Malioboro tok lah tempat sidak pelancong rami soping. Nang hepening juak lah Jalan Malioboro tok sampe pangkak idong raon sia. 

Abis jak raon kol 2 tengahari mek orang balit bilit ngenap jap then kol 6 petang bangun lagik pergi ke Prambanan nangga persembahan tarian Ramayana Ballad dance. Mun ku rajin lak ku crita ngan tak orang kisah dongeng ya. Abis jak nangga persembahan ya mek orang balit dan berehat.

Hari keduak, mek orang berangkat ke Borobudur. Untuk pengetahuan tak orang, Borobudur tok adalah Temple Budha terbesar pada abad ke 9 yang dibina orang Raja Samaratungga dan adalah salah satu keajaiban dunia (7 wonder of the world). Wajib tak orang pegi ke sitok mun tak orang pegi ke Jogja. Petang ya mek orang pegi lagik ke Prambanan Temple. Mun tak orang peminat seni dan sejarah, nang layan lah tak orang pegi tempat camtok. Balit dari Prambanan Temple ya mek orang sambong la soping di Jalan Malioboro dan kayo-kayo sampe tengah malam. Nang rami tengah malam rah Malioboro tok. Miak-miak lepak, orang berjual nang rami. Macam sik pande tido jak orang rah sia.

Hari ketiga iaitu aritok mek orang naet kretapi dari Jogja ke Bandung tok tek. Debah tok adalah beberapa keping gambar yang ku sempat amik time kayo-kayo sitok. 


Transit 7 jam rah LCCT... carik nak ney aku?
Posing pertama di Adisucipto Airport, Jogja Indonesia
Kupu-kupu malam fashion?
Sitok la mek orang diam rah Jogja.. bajet bahh.... hehehe
Serangan daripada salesman jalanan di Borobudur.. asa artis jak di kepong kedak ya... 
Permandangan Prambanan Temple di malam ari... Nang kacak!
 Lukis apa ya mbak?
 Pangkak idong bah rah Jalan Malioboro...
 Pakey kain lok mun nak naet temple pak...
 Yesss... Aku telah sampe ke salah satu keajaiban dunia! Terbaekk!!!
 Ilek lok minum aek nio lekak kepak kayo rah Borobudur
layan jak upa chan ku minum aek nio...
Ehh... Ku pikirkan dewa... sikda reti bergamba gia oii!
Antara adegan Ramayana Balada... Kito datang nak bakor! bukan nak poco-poco!
ilek-ilek ajak bala dak Prabu Rahwana tok melok chan aku... panastiku... 
Prambanan di siang ari...
Mun tak orang kaki nombor, pegi tak orang sitok mintak nombor ngan dewa tok....
Bukan stakat nangga batu tapi cerita disebalik batu batu ya... 
Sudah pastinya... Sate kambing madura kegemaranku...

Last skali, ku nak show ngan tak orang video kesakaian ku naet kereta kuda atau nama dipanggil orang tempatan Andong.

Okayla... Stakat tok jak crita ku rah Jogja, Indonesia. Klak ku crita ngan tak orang pasal aku di Bandung gik klak.  To be continue. Daa~~~

4 comments:

Chenal said...

Cool..udah cobo makan jamu d sinun?

fLo said...

best...borubudur ya kacak hooo....mek xda pg jogja lak...landed jakarta..

wait 4 ur update at bandung...weeee...

zmah said...

Akak masih belum menjejakkan kaki di sini.

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails