SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Saturday, January 15, 2011

Manok Masak Blekpeper Bujang

Assalamualaikum dan selamat berhujong minggu semua....

Sepatutnya malam tadik aku post recipe tok coz malam tadik ku masak menatang tok tapi disebabkan lekak makan alu ilek-ilek nangga tb alu tertido-tido sik ingat dunia. Standard orang laki camya gurin depan tb mudah nak tido. Tol sik?

Okay, tanpa melengahkan masa lagik. Aku nak share sikit ngan tak orang masakan bujang aku tok. Sebenarnya aku baruk pindah rumah baru dan rumah baru tok sikda tong gas tapi ada oven. Jadi, aku utilise la apa yang ada iaitu masak pake oven.

Nama masakan bujang ku tok ialah Manok Masak Blekpepper Bujang. Senang jak masak nya, biasala, masakan bujang, ney da susah nak. Okay, Bahan-bahan nya ialah;


Dan sedikit bawang serta ajinomoto.

Cara-cara;

1.Kupak tak orang bawang ya. Kobis ngan tomato potong kan.

2. Pasya, Bawang puteh ngan bawang merah remey kan ngan manok tadik then ngkah sos blekpepper, sekdikit garam dan ajinomoto dan sambung remey bahan-bahan ya tek. Mcm gamba di debah.


3. Amik aluminium foil. Susun Kobis debah abis, pasya engkah tomato dan atas abis engkah manok yang dah di remey tadik atas abis. Pasya, tutupkan aluminium foil ya. Tandah atas sikit bukak. Sak api manas dari atas dan merik jus manok turun ke debah masah sayor.


4. Last skali, engkah la di dalam oven dan masak selamak stengah jam dan suhu sekuat 250 darjah celcius. Pake api di atas jak.


5. Dah masak, hidangkanlah....

Tok lah hasil nya...

Serius shit... Nang nyaman ku padah tak orang. Cuba-jangan sik cuba. Terutamanya untuk orang diam umah bujang. Okaylah stakat tok jak recipe bujang ku kali tok. Klak ada masa ku share lagik la recipe-recipe lain ngan tak orang. Kompom Terbaekkkkkk punya!!!! Daaaa~~~~~

11 comments:

AmirFX said...

Serius aku nangga nang terbaekkk!! haha... Post jak recipe lain.. Mok juak cuba kelak...

Hajib said...

hehehe.. recipe ku mpun jak tok... xda kopiket... hehehe

VIVIAN said...

tok la polah hati kmk mok beli oven tok!! ggrrrr!!!

f.i.e.z.a said...

lileh aek lior!

Hajib said...

vivian- layan juak bermaen ngan oven... hehehe

fieza- takong kang aek lior ya...hehehe

ciK LyndaWawa igUana said...

rajin na juak kitak oo....

miss Fida said...

nyam sekal jak rupa nya...eheh..lak mek try polah juak lah..mcm mudah dan ringkas jak kan...tpi mek sik tauk mun mek try nyaman sik nya...ehehe...anyway..thanks for sharing...;)

erolnukman said...

cayalah jib...nampak simple,tp menarik..mun d hias2 gik kompom kedak masakan hotel..hahaha

Faizal n Fashitah said...

Wahhh menjadi juak eh. Bleh ku coba juak tok ehek. Sak bini ku tekejut nangga aku pandei masak yerRRr ekeke..

Chenal said...

mok juak encobo..!

wa khairul onggon said...

Nyaman da jak.. :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails