SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Wednesday, December 15, 2010

Seni Ukir Bogel

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua geng-geng...

Now aku rah Kuching, berehat lok mena-mena. Lamak tok kuang-kuit sia sitok. Kepak juak dah asa badan ku tok. Ada juak masa ku blog walking yang dah lamak sik ku polah, ada di padah orang buang batu klak. Tol sik? tol Bintawak tol nak? hehehe

Sebenarnya, kali tok aku maseh juak nak bercerita pasal liburan aku di Bali riya, Tapi kali tok aku just nak bercerita pasal seni unik orang Bali tok. Orang Bali tok nang menghargai seni bena-bena. Contoh rumah sidak jak ne ada simen plen biasa jak, tauk ada seni-seni pada dindin sidak. Kali bagi sidak seni adalah antara cara sidak memperdekatkan diri sidak dengan tuhan sidak. Cara sidak menunjokkan kepercayaan sidak.

Banyak lah kedey-kedey ukiran, kedey-kedey lukisan mengamburan rah Bali ya. Sampe ada artis jalanan approach mek orang nyuroh nangga lukisan-lukisan dilukis nya. Betapa bangga nya sidak ngan seni sidak.Mun tak orang asa nak meli lukisan pake hias umah tak orang, aku rekomen pegilah ke Bali carik lukisan. Nang banyak artis-artis di sinun.

Panjang lebar dah crita aku. Sebenarnya aku nak share antara seni kegemaran orang Bali tok. Aku rasa seni camtok pengaruh daripada luar la. Bukan dari sanubari sidak sendirik. Ku just nunjok jak lah gambar-gambar yang ku amik dari salah satu galeri seni ukir kayu rah Bali tok. 

Ini diaa!!!! Monster!!!!
 Sang Pengukir 
 Shame on you!!!
 Coma-coma ompuan kenak raba bontot dudok kosi tok
 Eewwww... cerid!!!!!
 Part of the Galeri
 Ish ish ishhhhhhhh..... sikda benda lain ka nak di ukir?? hehe
 Nyakkkkk yaaa ulehhh!!!
 Chess pun jadi mangsa seni bogel tok?
 Stedey juak topi askar ya... hehehe
Ini hanyalah impian... HAHAHAHA

So, camne? ada komen? hehehe.. Bukan rah galeri seni ya ajak ada seni camya semua. Sine-sine jalan kompom ada nemu menatang seumpama ya. Oklaa, Sekian saja buat masa tok... Daaaa~~~~

11 comments:

BSI-BSR-VIVIAN said...

HAHAHAHAA...lawak part ini hanyalaj impian..hahaha wooooooo...mun ku komen lak...over blueee kelak..diam jak la..sampe tetak2..ahahahh

Hajib said...

vivian- simpan lam ati jak papa yang sik patut ya... hehehe

DUWAN said...

nang dasyat..patut la kawan ku asal balit dari bali jak seni ya lah d emabak nya jadi cendarahati...

Hajib said...

Duwan- yalatek.. mengareyran gilak barang kedak ya sinun... hehe

Fadli [www.mytravellicious.com] said...

aieee lokkkk!!! buang tabiat ngukir benda yaaaa

Loretta said...

duhal kau nang amik gamba ya jak jib. aku x perasan chess set ya berseni bogel juak ihh

Hajib said...

fadli- nang tiap ari cdak buang tebiat... hehehe

Loretta-Biar bena ko sik perasan... hehehe

wa kaljis said...

Nang sex ajak ukiran ya hancuss na juak Bali kekekeke...

AmirFX said...

Wahhhh... Ada sik ko beli k ko mpun? Mesti ada nak?! haha...

erolnukman said...

Nang halus kerja tukang ukir tok eh.. Ada mbeli kau tek?k hias ngkah atas tv.hahaha

hani apandi said...

hahaha.gelik nanga eh.ya baruk sik bermoral alu seni ya,haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails