SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Monday, March 22, 2010

Notis Dari Parintah

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada sahabat alam maya di luar sana...

sumber : orang post skati rah facebook

Nyaman ada juak asa ari tok ujan jak, sejok jak, dari tadik ku tido sampe kepak asa badan ku mbak lamak gilak tido. Jangan tak orang salah paham, aku tok bukan lah seorang yang pemalas tapi aku tengah bercuti maseh ada seminggu gik untok report duty ku rah Miri pada 1 April klak. (Arap-arap bukan April Fool)

Tangga tak orang gambar di atas, gambar yang ku oleh dari miak yang post rah Facebook. Lamak juak dah ku  nyimpan gambar tok dan sekarang ku nak abadikan gambar tok dalam blog tok semoga nya berkekalan untok tatapan anak-anak cucuk kita di masa hadapan. Kira tek blog tok ku jadikan arkib online aku lah pake nyimpan barang-barang yang ku asa berinformasi dan ada nilai sentimental dan eksotika bukan erotica. 

Ada juak ku cuba carik maklumat pasal 'Notis Dari Perintah' tok di online tapi sik jumpa-jumpa. Ingin juak ku tauk siapakah penjahat-penjahat yang di maksudkan Ketua Menteri masa ya.  Adakah Lanun? Komunis? Perampok? Geng Botak? Mesti ada di antara kita yang pakar dalam sejarah dan sama-samalah kita mengingati dan mempelajari Sejarah negeri kita Sarawak supaya dapat nambah semangat patriotisma di jiwa kita. Yerrrdehhh. Sepa-sepa yang tauk pasal penjahat ya share-share juak lah di ruang komen. 

Tahun 1964 seperti lam notis ya ku percayak rami antara kita belom lahir gik. Bapak aku gik berumor 13 tahun time ya. Mun bapak aku jadi soljar keselamatan time ya, ku asa mesti bapak ku hero yang nangkap penjahat-penjahat ya. Apa jak di ngereco aku tok eh. Tak orang tek mok juak layan. Hehehe... Okaylaa stakat tok jak lah pok... Daa~~


10 comments:

Anonymous said...

sonang aja itu pak ajib..bisa diterjemahkan yaaa maksud 'penjahat' itu dalam surat tersebut ialah askar2 indonesia jaman konfrantasi..berbicara tentang jaman itu,yakni 1964...Pada 20 Januari 1963, Menteri Luar Negeri Indonesia Soebandrio mengumumkan bahwa Indonesia mengambil sikap bermusuhan terhadap Malaysia. Pada 12 April 1963, sukarelawan Indonesia (sepertinya pasukan militer tidak resmi) mulai memasuki Sarawak dan Sabah untuk menyebar propaganda dan melaksanakan penyerangan dan sabotase..dan pada tahun 1963 tanggal 16 september,malaya,sarawak dan sabah telah menubuhkan negara malaysia yaa dimana itu amat ditentangi oleh sukarna,yakni presiden indonesia pada ketika itu yg asalny ingin menubuhkan indonesia raya yg merangkumi indonesia,malaya,dan pulau kalimantan...itu saja ya komentar saya ya kerna jari saya kepak...sekian...yg benerrr...ewan abot...wilayah kabupaten,pulau jawa,indonesia barat...

AmirFX said...

Surat saman kah ya? Tang best jak mun ada berisik benda cemya.... hehe...

Hajib said...

untok makluman kawan-kawan blogger semua.. pengulas anynomous tok adalah kawan aku bernama Ewan Abot (nak berkenalan? carik rah fb). pakar sejarah sekolah batu lintang... hehehe

btw.. tenkiuk boy atas ulasan sejarah ko yaa.. nang patut sejarah ko dapat A rah SPM

Hajib said...

AmirFX-> bukan surat saman yaa... surat tangkap penjahat.. hehehe

Faizal n Fashitah said...

Yobihh...antik surat ya eh!.. Surat zaman Konfrantasi lok marek eh. Beruntong sapa nok masih nyimpan surat ya eh..
*Sikpat ku mejin zaman dak bapak ku lok marek eh.. baca surat ya jak dah ngutik2 jak.. sibbait laa ku lahir zaman Msia dah merdeka.. sikda musuh2 kedak ya..

Hajib said...

bro odio-> nasib la kita lahir di zaman merdeka.. mun sik sia sitok jak kita berembak parang.. hehehe

fLoRanCe said...

hehehehe..adoh...mek bc tajuk entry ktk dh mok tetak..."parintah"...hahahahaha....
mek nang la fail sejarah tok...
asal kelas sejarah jak mek tdo..hahaha..

dukunlintah plk said...

yahh ada upah satu ribu.. mok lah ku nchari penjahat tok..

JAI said...

Yarabii sidak parintah ney tek? Ada urang kenak saman ngembak motosikal sik makey helmetkah? Ahaks3..antik ya..bait simpan

Beautiful Stranger said...

hahhaa..lawak mek baca surat ya. tang bercampor2 ayat..rock juak CM kita dolok ow..

hidup sarawak!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails