SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Wednesday, March 10, 2010

Kehilangan Di Gunong Santubong

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada semua insan-insan yang sudi membaca blog tok...

Ari tok ku asa nak share ngan tak orang kisah sedih aku masa ku pegi bermalam rah Gunong Santubong hujong minggu ya tek. Mula-mula aku asa malas nak share ngan tak orang cerita tok tapi ati ku sik tenteram mun aku pendam jak cerita tok lam lubok ati ku pun. Nyawaku tetap ngansa nak cerita ngan tak orang dan setelah ku pikey dan menong mena-mena. Ku amik keputusan nak share juak cerita sedih tok ngan tak orang.

Okay, camtok ceritanya. Aku ngan empat kawan ku pegi bermalam rah Gunong Santubong riya. Bermalam rah kaki Gunong Santubong ya dah boleh kira aktiviti tahunan mek orang. Mek orang sekawanan nang suka aktiviti macam tok. Maybe next time, aku asa sudah tiba masanya aku ngeblog aktiviti pencinta alam ku rah blog tok yang bersesuaian ngan tema blog tok hidup dan matiku rah Sarawak. Mok sik tak orang maca klak? Hehee...

Dalam 5 orang kamek orang pegi utan ya tek, 4 orang kamek orang make slepar getah crocs. Crocs nang nyaman mun tak orang pake bejalan lam utan. Sik perlu tak orang pake but camel tropy masok utan. Crocs dah cukup pake masok utan. Tok la geng crocs yang masok utan ya tek...
Tangga tak orang. Crocs aku kaler gadong ya nak ada naruto ya. Jangan tak orang heran, aku yang berumor 28 tahun tok tuan punya crocs ya. Nak lain ya baca lah tak orang nama-nama sidak ya. Mun berkenan padah jak ngan aku tapi bahaya kit la. Nama jak dah crocs (boyak). Lu pikey la dikpun aaa... Hehehe...

Seperti biasa antara aktiviti malam kamek orang rah Gunong Santubong ya, kamek orang akan keluar mencari hasil hutan untuk dijadikan makanan. Oleh sebab kamek orang lom ada kemahiran berburu, jadi kamek orang ngael ikan kelik jak.

Setelah abis makan malam berupa manok panggang dan manok pansoh, agak-agak dalam pukol 10 malam mek orang keluar mencari rezeki. Kamek orang berjalan sambel ngael di sepanjang sunge yang berbatu-batu ya. Ditengah-tengah kamek orang meredah arus sunge yang berbatu-batu ya. Tiba-tiba...

"Crocs aku anyut!!!!" aku nerais stegal crocs ku tertanggal dan di embak arus.

Aku cuba ngepong tapi alu terusuk rah batu. Then kawan ku turut nyambong cuba ngepong crocs ku yang anyut ya. Suloh punya suloh pake selaet, sik juak temu. Alu dibiar jak crocs ya anyut dengan harapan akan di temu isok paginya. Kamek orang meneruskan dengan aktiviti ngael mengael. Banyak juak rezeki oleh kamek orang malam ya. Ikan kelik nak di oleh mek orang ya pun di pansoh isok ari nya tek.

Keesokan harinya, Aku bangun dan terus cuba encarik sebelah crocs ku yang anyut ya. Dari hulu sampe ke hilir sunge ku carik tapi sik temu-temu. Alu sebak asa ati ku bila ngenang crocs aku ya. 2 tahun dah nya melapit kaki aku bila ku nak berjalan keluar. Alu tinggallah crocs ku sebelah jak tok... Sian sik tak orang ngan crocs ku sebelah tok. Sik berkapel dah nya. Piluk asa ati ku eh terpaksa meli slepa baru pake nganti crocs ku tok tapi time tok lom mampu nak meli crocs baru. Terpaksa la meli slepa Tat Sing jak dolok. Huhuhu...

Sekian sajalah kisah sedih aku yang ku nak cerita ngan tak orang. Ku arap tak orang jangan lah terlalu emosi maca cerita aku tok. Sesungguhnya yang pergi akan tetap pergi jua tanpa menoleh kebelakang lagik. Kita yang masih hidup tok, teruskan urusan dunia kita tok tanpa melupakan amalan dan ibadah yang akan kita embak ke akhirat kelak. :)

30 comments:

Ms_Mui2 said...

wah..first time nemu blog srwk slain kwn2 mek..hehehe
sa bhgia jak idup
haha
santubong?kmk bok nait juak 2mggu lepas..bez ow..smei atas gik ya.hehe

QeMa said...

ouh~ xberapa faham la. btw, nice entry ^__^

Hajib said...

Ms Mui2-> banyak bah blog sarawak.. refer blogroll kmk ya... kmk mggu tok tek naet.. tp sik sampe atas bermalam rah aek terjun point g jak... :)

Hajib said...

Qema-> nasib baek awak kurang paham.. kalau awak paham, kompom tak cukup tisu sekotak utk lap air mata awak... hehehe

bieysha said...

wah2.....kira ok juak blog tok...hehe
tpi...cian la nga crocs,ya tgl sblh....:(

Hajib said...

bieysha-> yala mek sedey tok.. huhuhu...

Anonymous said...

mati2 ku pikir da cerita seram gila babas....

Mr Kamikaze said...

Santubong tok, penah gak skali kamek sampe ngan bemalam trus di puncak santubong tok besh gilak..

Ms_Mui2 said...

tp dissappointed la mun dh smpei ats..cuba cdaknya yg bkenaan ya plh calet ka,tmpt bbq ka..haha!
cgek jak best,sejukkkkk!!!!

Hajib said...

Anonymous-> kekeke...sik nya seram.. sedeh jak...

Mr kamikaze-> sik sampe atas mek orang naet.. sampe aek terjun jak... nang best mun pat naet sampe atas abis...

Hajib said...

Ms Mui2->aiiee.. sik best la mun nyaman gilak di atas ya.. camping lerr.. baruk mencabar lagik.. baruk best... hehehe

Kal Jis said...

kekeke.. kisah sedih lepa crocs duhal :P

Hajib said...

Kal Jis-> saspen sik mula2 maca tek? kekeke

Amirah Rashid said...

alaa, crocs hilang ke?
its okay
jgn sedih2 lg eh :D
blh beli lain :D

AmirFX said...

owhh.. Sentubong lok.. Lamak dah sik nait.. Next time nak nekik sentubong rami2 padah jak... Leh join sama...

Hajib said...

Amirah->a'aa.. crocs hilang di bawa arus sungai... tak mampu lagi nak beli baru time ni.. huhuhu...

Hajib said...

AmirFX-> bolehh.. makin rami makin best.. klak mun ada program lagik ku madah kau.. set!!

Faizal n Fashitah said...

Aaaaa..so motip op de stori.. lain kali.. mun nak gi janggel treking ya.. jangan la makei lepar kerok agik ekekekeke....

Beautiful Stranger said...

hahahaha..cute juak croc ktk ya..ya la lain kali, mbak kmk mun g camp kedak ya...

i like adventure activities..

mizara said...

hahaha len kali boh jak nak makei slipar boyak ya ke tempat nak ada kemungkinan boleh ilang..mesti croc ya ori nak..lain kali pakei jak nak cap ayam pun..mun ilang sik juak rasa nak ngansa..haha oo tedah..

Si Semut Merah said...

edehhh...mkey crocs indah..gik asa ktk crocs ktk anyut..pedoman dr cita tok.."mkey slepar Tat Sing jak la..."

Hajib said...

vivian-> one in a million crocs ya... orite.. set.. klak kmk mbak ktk skali pg adventure.. more adventure to come..

mizara->yalaa.. nang dah ajal nya di sia.. bersabar jak laaa. huhuhu

semut merah-> slepar tat sing sik nyaman mbak masok utan.. berat gilak... hehehe

Beautiful Stranger said...

Tat Sing nyaman k berak masok jamban jak..hahahah tapi nak..masa form 6.ya la lepar k mek kuang kuit.. ada juak orang pheewwit koh.. ehek..

Hajib said...

vivian-> mena padah ktk.. lepa jamban... orang laki mek padah ktk.. bukan nya gago gilak nangga lepa apa di pake ompuan... hehehe

adoheh said...

Banyak na Jibbitz rah kasut boyak kitak. Best alu jak. Apa kamek sik nemu Jibbitz rah Kuching tok o?

Felicia F. Ramzi said...

kelak bloggers gik molah aktiviti outdoors mok?
bah, beli la crocs baru howkey :)

Hajib said...

adoheh-> carik ktk rah parkson jibbit yaa.. hehehe

Ahmoi-> boleh3... klak kita ngato nyaa... aktiviti blogger sarawak... terbaekkk!!

cokobi said...

kmk pun ada crocs neyyhhh...hello kitty gik ya. ehehe..p sik pake pun..k hias rak kasut jak..erkk

Anonymous said...

test

Anonymous said...

camtuk cita nya yg sebenar.sebagai saksi dalam kejadian tersebut (owner crocs rona itam merik testimoni)...jam 1030 waktu santubung barat, kamek org 5 ya memulakan activiti mencari hasil hutan di santubong..sorang pake kaki ayam (nya org asli terbaik),2 org pake crocs(pasang safety hardness crocs),sorang pake lepar quiksilver..mangsa pake crocs tapi ngegeh sik pasang safety hardness...masa kat satu area nak deras ya tek, 3 org pake jalan tepi(stiff area tapi sik kenak aek),mangsa ngan sorang ya agik bujat gilak make jalan sungei yg deras ya(offroad lahh konon dipadahnya tek)...dah tauk dekik waterfall ada tinggi 0.5meter ya aeknya deras,di jalan juak kat area aek deras ya...agik asa..alu la sidak 3 ya ngejar crocs ya ke hilir..aku ngan sorang ya agik meneruskan perjalanan ke hulu carik hasil utan...bila kamek duak turun ke hilir alu temu sidak 3,macam elek ajak ngail kelik...pengajaran=utamakan keselamatan!!!..ISO 371800

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails