SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Monday, March 1, 2010

Babi Halal

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada semua pembaca...

Gambar babi halal tok cam besa la ku dapat dari miak yang post rah facebook. Benar ndak ka sidak Indon tok dah sikpat beza lagik nak ney daging halal ngan haram. Lamak juak dah gambar tok sebenarnya tapi bila ku nangga gambar tok ada sigek cerita lucu yang ku asa nak kongsi ngan tak orang.

Crita aku tok tak orang treat lah nya as a joke even aku pun sik amik ati masa kawan ku bercerita ngan aku pasal crita tok. Cerita pendek jak tok sik perlu amik masa tak orang baca panjang-panjang.
Ceritanya camtok. Ada sorang bespren cum cousin ku tok, Edry namanya. Nya tok berbangsa Bidayuh Padawan. Adala suatu hari tek ketika nya maok shopping rah pasar Padawan sia nak berbeli barang pake persediaan Gawai. Beer murah padah nya rah Padawan ya. Majoriti orang rah pasar Padawan tok nang bangsa Bidayuh dan Cina. Melayu minoriti jak rah pasar Padawan ya.

Tengah Edry tok kayo kayang rah pasar ya tek nak. Ya nya lalu rah area sidak cina jual daging babi ya. Terdengarlah nya salah seorang cina penjual babi ya menjerit promot daging babi sidak tek.

"Lai lai lai.. mari mari mari... Daging babi halal! daging babi halal! Melayu potong punya!" Jerit si penjual ya tek.

Edry pun terkejut bila nengar Cina ya menjerit padah camya. Geleng palak sambil tersenyum nya nangga olahan cina ya camya. Nasib rah sia nang kawasan sidak. Cuba la nya tek madah camya rah area banyak orang Islam. Mun nak sensitip ya, kecik ati ajak sidak nengar. Walaupun aku anggap ya cuma gurauan semata-mata, penjual babi ya nang sik sepatutnya juak madah camya. Tol sik? tol bintawak tol... Daa~~

11 comments:

Hazzy Ishak said...

kembang anak tekak...yucks!!

fLoRanCe said...

hehehehehhe.........cdak nang sewel...

erolnukman said...

hahaha...lucu ada jak cina ya..melayu potong lalu halal..

p/s: aku rasa gambar kat atas ya superimpose lah u..aku rasa la...nampak lain macam jak upa gambar palak babi ya..sik brapa kemas d edit nya..mun bro audio ngedit baruk cun kali! kekeke..

Hajib said...

hazzy->berselera la makan pasni... kekeke

flo->aok cdak ya nang.. dah la berjual sik berbaju.. hehehe

erol->yaka? kali juak ooww.. super impose la ya kali.. mata aku tok mata orang biasa bukan mata orang photo-photo... sik pande gilak nangga... hehehe.. neway.. thanks 4 ur interpretion...

Jijahh @ f.k said...

Bahaya ... ada jugak macam tu ye ... huuu minta di jauhkan laa ... tapi kan .. kawan kawan saya ada juga yg pesan .. hati hati kalau makan di sana ... ada juga yg pakai tudung tapi jual makanan tak halal ... kiranya dia buat macam ikat kepala elak rambut gugur .. yg jenis ikat kat belakang tu ...

mmm .. jgn laa sampai terkena macam ni ...

erolnukman said...

hehe..aku pun main rasa2 jak..ney tauk bnr..

sandal kecik said...

hi..salam salam lok.1st taim baca blog kitak tok..kelak mauk add dlm list kmk k.

.nang ada giya..mcm mcm jak.dh nama babi..ney la halal kan.

Amirah Rashid said...

eee, kalau dah haram tu, mmg HARAM!

nono fara said...

sekarang tok sukati jak orang main2 dengan halal haram. what's the point of buat giya oooo..

ps. never seen the pic. iiieeewwwhhh ptuikh!

Alimaz-Kembara Terasing said...

yeaks........ ko cakap sarawak...sikit2 ja fahamnya....

EDDY DY said...

ha ha ha Melayu potong x semestinya halal...sbb mesti ikut undang2 sembelih cara Islam....bia pun Melayu potong, mun x cun cara Islam, haram juak jadinya...tapi pasal Babi Halal ya nang kelakar la....tpi da rang madah gamba tok bukan kat Indon tapi Filipina..x taok nok ney bena la....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails