SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Friday, March 12, 2010

Awek Sarawak Ku X Pakai Tudong

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca sekalian alam...

Malam tek aku nangga crita Alice and Wonderland. Nangga 3D gik ya, sik kalak juak ngeluar duit RM40 pake nangga wayang untuk 2 orang jak tapi bagi aku nang berbaloi-baloi la. Best juak nangga crita 3D duhal. Pande ngelek indah tek takut pedang terbang kenak kita. Hehehe...

Sebenarnya bukan ku nak crita pasal Crita Alice ya. Aku tek baruk bukak Facebook, tiba-tiba ada msg madah aku kenak tag rah note miak rah Facebook tok. Aku baca note ya, then aku kaji, pas ya aku sik tauk apa nak padah tapi aku post jak la rah sitok pake kongsi kita bersama. Mintak pendapat kitak orang juak sikit la. Tok la gambar note ya sebagai bukti...
Klik LINK tok untok ke Note ya.

Bagi sepa-sepa yang malas nak bukak Facebook, debah tok ku kopi pes la note ya. Slamat Membaca dan mintak pendapat tak orang sikit.

"Mohd Adam Baharum March 9 at 8:14pm Reply

awek aku tu, g skola pakai skirt, pakai baju dlm je g skola time koko, pakai sua pendek time koko..ko g skola pakai skirt ke? kita skola kampong, kecik2 kna pakai tudung..
awek aku tu mmg pgangan agama xkuat..sbb duk kat kuching...susahnye nak terangkan kat ko ni..mira, kuching dgn jengka mcm langit dgn bumi..aku pon pelik dgn org kuching..budak2 kecik lagi pakai skirt mcm spender..aku sendiri tgk..
aku tau la cmne kehidupan kat sane..
aku skang ni dlm proses ajar awex aku tu ke jalan yg betol...insyaALLAH..
yg kita ni lain, duk kmpong...bukan style bandar (melainkan org2 yang culture shock je)..sori la aku ckp mcm ni..sbb ko ni mcm xpaham situasi( da la kwn2 lain pon boleh bace msj ni, aku mls nak ckp panjang lebar, tp mcm terpaksa jugak la bercerita panjang, kurang2 dpt buang masa aku ni)..
mmg btol, pakai tudung atau x, kalo wat jahat, jahat la orgnye..
kalo x wat jahat, xjahat la..
tp aku usaha untuk awex aku pakai tudung sbb pakai tudung ni baru la mencerminkan kesopanan (org srwk sopan dia lain, sopan dia cara bercakap, mende ni aku da kaji, org srwk benci org smenanjung sbb org smenanjung xsopan dari cara bercakap)..aku pulak meluat dgn org sarawak sbb dorang xtonjolkan imej islam dari cara berpakaian..sori pada yg terasa..
aku jaga awex aku tu smpai kdg2 aku kol mak dia, suruh nasihat awex aku tu..aku mcm ni la kalo xberjaya nasihat awex..aku suh mak dia je..senang citer..tu cara aku nak didik awex aku..
kalo mcm ko, lantak ko la mira..aku nasihat pon bukan berguna utk aku(silap2 aku kena kutuk ade la, kena batang idung sendiri la ape la)...

aku paling pelik skali kalo pompuan beli tudung mcm2 jenis (mcm2 fesyen), mahal la, buatan korea la, china la, vietnam la( malaysia bukan negara pengeluar tudung)..beli mahal2, pakai jarang2..wat ape beli..
kita makin membesar, kita observe mlalui pngalaman kita..kdg2 stiap ape blaku blh jadi pngajaran..ape guna aku jadi lelaki kalo x tunjuk ajar kat awex sendiri..
aku terus terang cakap, org srwk mmg xkuat pegangan agama..kalo yg kuat agama, dorang mmg kental la..sbb kat sane mane2 pompuan umpama bertelanjang je..sume boleh nampak kecuali alat sulit..da la muka cun2..maklum la org borneo..so, ustaz2 kat sane mmg btol2 hebat la, ustaz smenanjung ajar kat skola awex aku, ustaz tu kuat monteng sbb xboleh tgk aurat pompuan, awex aku skola pompuan ST teresa, pompuan pakai sua pendek, skirt)
aku ckp dorang xkuat pegangan agama sbb dari pemerhatian aku..ada org srwk boleh cakap "xpe pompuan xpakai tudung"..aku xboleh nak mrh dorang terus..dorang cakap sbb ape dorang blaja dari bini pemimpian malaysia kita..sbb tu ramai dorang salah paham..dorang ramai skola kat skola bawah gereja kristian..sbb tu aku sndiri kena hati2 bg penerangan agama kat awex aku..mak dia pakai tudung..tp mcm xde desakan kat dia..bg aku dlm soal tudung ni, xde perkataan xbiasa, xboleh, xpandai ke ape lagi alasan..sbb yang haram tetap haram..

skarang ni xbyk sgt la aku nasihat kat dia, sbb dia kat kuching, aku kat shah alam..so, aku kol mak dia suh jaga..dia da abes degree, aku suh dia keja kat kuching jaga fmili dia sbb dia anak sulung..
dulu awex aku tu pakai tudung pon xtau..aku g tman dia beli tudung sambil suruh dia blaja dgn org yg jual tudung..kt uma sewa aku, aku suh akak aku ajar dia pakai tudung..awek aku salu bukak puasa kat uma sewa aku..akak aku yg blaja kat sini pon sama2 buka puasa(sbb bf akak aku 1 uma dgn aku..)..
mase raye aji, aku g penang ngan awex aku, suruh dia blaja pakai tudung ngan kak long..
mase uitm cuti H1N1, aku bwk awex aku g jgka, jmpe mak bapak aku..aku da kol awal2 maka aku, bgtau yg awex aku ni mmg xpanadai pakai tudung, aku suh mak aku ajar time aku smpai kampong, mak aku ajar la..
aku terus terang cakap la, aku ada awex xpakai tudung ni, aku MALU..mmg aku malu..sbb aku malu la aku ajar awex aku pakai tudung..

ada paham???"

Perlu ka nya tekankan orang Sarawak??? Kenak la nya sik carik ompuan bertudong at the first place?

46 comments:

Nono Fara said...

pelikan.. asal benda yang kurang islamic mesti urang kita. as if kita sik beradat dan beradap sedangkan bagi kmk sama ajak sidak...

ASaDa RyutaRo said...

mybe nya nk nambah gik org yg makey tudung d sarawak kali nak?
rajin jwak nya nk post note ya..

Ms_Mui2 said...

wow..bukan kmk.kmk btudung ah...heheh
aok eh,salu kes cmtok.sensitip hal tok.so jgn ambik pduli gilak..

Anonymous said...

mun malu awek sik bertudung sik boh jak berkapel. cari jak or malaya sia. pelek juak.

Hajib said...

Nono Fara-> Suka gilak jarik sidak nak nunjok kita... huhuu

Asada-> Bagus la mun niat nya cam ya.. tapi jgn kondem org in general...

Ms-Mui2-> bagus la kerna bertudong... hehehe... sikda hal.. tetap juak nak di duli... kekeke...

Faizal n Fashitah said...

Ermm komen aku:
1. Penulis berbaur racist (Ingin nak cepat famous). As if di semenanjung semuanya hebat2 la. Yang kes buang anak bunuh anak di semenanjung ya apa? As if...

2. Penulis umpama ketam yang nak mengajar anaknya berjalan lurus. Tangan potpetpot merik pelbagai spekulasi yang kurang benar aka fitnah. Sesungguhnya dosa fitnah lebih besar daripada dosa membunuh.

Kesimpulan:
Penulis kurang siuman. Wajar jangan dilayan. I hate racist. Urang kedak tok la bagus di sula bontot nya..

Beautiful Stranger said...

Terima kasih kerana post..

pandangan pertama, syabas kepada orang itu kerana mempunyai niat yang baik utk megubah yg salah ke betol..mgkn niat dia baik.

pandangan kedua, saya terasa walaupun saya bertudung tetapi saya orang sarawak juga kan. saya tahu kawan2 saya macamana. Mungkin betol kita sini memang kurang dari segi pendekatan agama. saya akui..kita kena terima jugakkan sbb kita tahu kita macamana?

pandangan ketiga, kalau malu..dan ejek2 orang lain..itu tidak betol..apa salah cakap je nak betol awek dan pikir macamana nak betolkan. jangan sebok nak bukak aib orang dan buat statement2 sensitif. itu tidak betol.

pandangan keempat : mereka konfius sebab kita muka semua macam Melayu or macam muslim sedangkan kawan2 kita iban, kenyah, bidayuh or melanau. mungkin dia ingat muka melayu semua islam? Dia kena kaji lagi.

pandangan kelima : kalau niat 'you' baik...ubah lah..tapi niat tidak menghalakan 'cara'. Kalau 'you' baik sangat. Apa yang 'you' nak sangat gadis x bertudung tu? body cantik ke?

anyway...sorry..aku dah pernah bercinta dengan dak malaya twice. and i know what the F*** are they. Assumed mpuan ctok murah2.

sekian. terima kasih.

Hajib said...

bro audio-> bagus idea dirik nak nyular bontot orang tok.. saya setuju 100%

Viaian-> tenkiuk sebab merik pandangan yaa... memang bena padah ktk.. terbaekk...

Black Heart Kawanita said...

yer...pa jak lah laki tok. rasa dirik nya perfect. pande2 jak nya..ntah2 mak nya gaox juak masa dolok. ntah2 nya anak luar nikah. x payah lah nak carik burok org lain...eran ku eh...

Hajib said...

Black heart-> hehehe.. terbaek!! mena kali nya tok anak luar nikah.. hahaha

Felicia F. Ramzi said...

pandangan 1: wow.
pandangan 2: i could not help but to wonder, why do you want that free-haired girl in the first place? Kata malu, tapi kenapa dia juga yang dipilih untuk dijadikan awek? usha gila2 then malu? wow.
pandangan 3: pandang kiri kanan bila menyuarakan pendapat. benarkah keseluruhan org srwk begitu? ada dibuat bancian? kalau saya belajar statistik, hypothesis kamu tidak tepat..kerana bilangan tidak terang dan tiada metodologi penyelidikan..maka wajarkah kamu berkata demikian? Jika hipotesis sebegini diterima, dengan mudah saya pun mahu ambil Masters! Wow.
pandangan 4 : Manusia dijadikan Tuhan unik. Kalau benar niat itu baik, alhamdulillah tapi kenapa diselitkan unsur kenegerian? Kalau benar orang sarawak adalah seperti yang anda claimed, maka saya cadangkan carilah awek yang dah sedia ada memakai tudung..sejuk hati kamu, betul..tidak lah kamu perlu susah payah membuat note ini..kan?

Wow. panjang pandanganku.. eheh.. well, these are my views lah.. semoga lepas tok sikda gik nak panas2

Anonymous said...

bena kata ktak org ya..ompuan srwk rock bha..tudung or x brtudung..dpt juak srwk aman damai x kedak malaya nun..stakat ompuan ya stdy kt st.theresa,apa la glk..skati mak bapak nya la mok anta stdy cney,mcm la nya nok blnja ompuan ya stdy..ompuan malaya cnun pakey tudung gik juak blambak kes buang anak..skema na juak org sia..

Hajib said...

Ahmoi-> trimak kasih atas pandangan yang penuh dengan informasi dan teknologi.. tangga tak orang awek Sarawak?? steady sik sidak merik pendapat.. hehehe...

Anonymous-> sidak berpikiran camya nang skema tuyuk i padah u... hehehe

Kal Jis said...

Besanya org lepeh yg sik penah pegi sarawak yg akan madah cemya.. just main tarkul jerkk..

klu tak mampu nak naik airasia, meh sini aku bagi ko skali ngan tapak kakiku di bibir mu! ehekk..

AmirFX said...

Damn those racist... Somet tebal nak nentu.. Hormon lebih gilak lah ya.. Ari2 makan nasik lemak... Ya nyuruh hormon lebih... Muka nampak tua gik dari usia.... Damn... Oklah.. Ya jak nak d sampaikan tek... Salam....

☯❤Embun Malam❤☯ said...

Perghhhhhhhh... Superb org malaya yaaaaa... pandangan kmk...

at 1st place kenak nya bgerek ngn org swak sdgkan nya dah tauk n mdh "aku pulak meluat dgn org sarawak sbb dorang xtonjolkan imej islam dari cara berpakaian" aihhhhhhhhhh... kali nya MATA KERANJANG... xpat nangga ompuan swak DAHI LICIN, PUTIH LEPAK, HALUS MILUS KULITNYAAA... apuuuuuu... sian ngn cdak nya... ponek nk nangga ompuan kck2 sbb jauh d SWAK sbb xmampu nk nait AIRASIA...

"awex aku skola pompuan ST teresa, pompuan pakai sua pendek, skirt)" as a Teresian... kmk mmg pantang bila org mdh mcm ya... xsuma stucent SAINT2 makey pakaian mcm ya... asal skool SAINT jk mesti pandang serong... sbb ada SISTER or FATHER yg observed skool SAINT2 towk alu mbawak maksud sik kuat agama n uztaz2 ya nang kental laaaaaa sbb nangga setan sexy ari2... wut a MALAYA... down grading themselve...

"aku ada awex xpakai tudung ni, aku MALU..mmg aku malu..sbb aku malu la aku ajar awex aku pakai tudung.." mun dah malu, apa kenak ko bgerek ngn awek kau ya... mun ko mok tauk, byk gk olaki d swak towk nunggu masa nk amik gerek ko ya jd gerek "mcm tauk2 jak"... ya namanya BODOH TAHAP SAMPAH... heyyy... look at u urself... video PORNO sapa paling byk... OMPUAN DR SINEY? OMPUAN BERTUDUNG GIK YAAAA...

n sbnrnya niat nya xbgs... mun nya bgs nya xkan molah notes racist mcm towk... nya harus sdr, yg d jaek nya bkn org lain, bangsa gerek nya juak... gerek yg suatu hari klak insya ALLAH akan jd bininya mun x d ULAM n then d tinggal mantak2 lah...

eeeeeee... geram mek ehhhh... asal jaik mesti SWAK... asal KACAK mesti SWAK... asal CUN MELECUN mesti SWAK... so uols suma... BERBANGGA LAH KRN KITA ORG SERAWAK... DICEMBURUI OLEH SSETENGAH MAKHLUK RACIST DUNIA MALAYA (baca, sik semua k...) mun mek nemu nya depan2 mmg mek aro sak ya kedirik terjun ke sungei swak...

kisahremaja said...

suatu pendapat remaja yang masih belum matang nie.....gaya poyo jeee

hazman aka species1980 said...

pandangan stereotaip yang tak sudah2x..... pendekatan dia pun bukan hikmah pun....tanggapan berasaskan kenegerian yang tak sepatutnya berlaku.... mamat nie memang ada ciri2 mengongkong pasangan secara melampau....

kisahsensasi said...

Gaya bahasa dia pun orang boleh buat tanggapan dia nie bukannye baik @ alim sesangat..... asyik bukak pekung awek sendiri.... bagaimana pulak dengan kelemahan diri sendiri.... kena kasi cermin BESAR nie....

am-rie said...

pasal tudung ya baguslah mun niatnya ikhlas..tapi sik perlulah lebih2..kita pk kan yang positif jaklah..nagetif yang ditulisnya ya kita ignore jak..ati sik sakit..hehe

mIsH IeRA cIK irAh said...

aih tungek juak lepeh ya. sik kira la sini ko datang dari kch ka kadi key el la even kelantanese yang konon2 nya super duper bagus pon jahil juak. Perlu ka ustaz ya giya? tkt diat aurat perempuan so sik mok masok kelas? mena la kata kawan kmk mun blaja elmu sekerat sekerat eh!
ish. Ok.... from the time kmk komen blog kitak tok.give me 2 hours untuk molah entry to comment sumting kat posting kamek

mizara said...

apahal nya tok nulis kedak urg sik berpelajaran jak..mmg sah sah pikiran sik berapa nak matang and lom sunat kali ndak..malas ku nak nuli..urg camya lah rasa diriknya bagus gilak..padahal bukan tauk gilak2 pun ..saja nak nunjuk diriknya ya ada pendirian lah konon..mun dah dari asalnya mok dan suka dgn urg nak bertudung aihhhh..carik lah dari awal lagik urg nak makei tudung..iboh nak mening2 palak ngegeh carik urg free hair..kan senang cerita..lommmmm...

Amirah Rashid said...

mira? aiyoo. nama sama. haha :D

Amirah Rashid said...

btw, mmg racist betul org ni. saje je nk cari pasal. ish

f.i.e.z.a said...

malaskuuuuuuuuuuuu org melaya tok nang suka carik pasal ngan kita
mudahaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnn jodoh mek lak BUKAN ORG MELAYA.AMIN.

Beautiful Stranger said...

hahaha..lawak ktk fieza..mudahan ow,,jgn jak ada laki melaya..dolok, mak mek sik restu eh bergerek dgn malaya...kt sarawak gik byk laki bgs..bukan rasa bgs kedak cdak ya..

mizara said...

mun dah jodoh ngan laki melaya gineyyyy? mbak jak daknya balit ke sinun..paksa kan daknya ngekot stail urg sinun..kmk ada kawan yg belaki ngan urg melaya koh..lamak dah sidak diam d kuching last last lakinya pun dah sikmok balit di smjg..pesen palak sama jak cam kita...

Hajib said...

hehehe... no komen ngan tak orang tok... kakak ipar ku duak2 orang melaya... nasib bait ku berchan ngan org kita... sikmok ku nak nyusah bapak ku kuang kuit pg melaya nun klak... kekeke

joynstar said...

Easy said ku rasa this guy is fuckin' retarded. Memandangkan point2 were made clear aku cuma rasa nya perlu muhasabah diri. You will never understand foreign (yes kita dikira foreign dari segi budaya dengan orang malaya) cultures unless you live with them. Laki tok on the other hand i assume la cuma datang kuching masa cuti semester seminggu nait thank goodness the budget AirAsia and saw our people skin deep.

He also tried to suggest racistm by blaming missionary school for being less islamic. For his dick is short and his eggs are dried he seem ignorant to the fact that we have pendidikan islam being thaught in those school.

Maybe lah...nya mistake the other races who look malaylike and get his retarded brain to generalise sarawak muslim girls for being un-Islamic.

My advice to this kind of cunt'-go be a terrorist, join al-Qaeda, jemaah islamiah and go blow yourself up in a warehouse somewhere. Go die plis, we need not a waste of space with a brainsize of a peanut like you.

f.i.e.z.a said...

to mizara n bsi,mun dah jodoh pa blh buat p mek nang sikmok diam cnun eh UNLESS kmk dapat org yg gaji 20k ke atas dpt plg ctok salu p nang mek sik maok lah eh.tp mun padah sikmok sekali ya d oleh nakka kenak tetak dak bloggers mek lak haha
p yg pasti mek akan carik yg palak cam kmk sepesen n nya dapat adapt ngan org kita sik cam org dlm note nok.

Anonymous said...

general point of view= a very racist and immature perception by a muslim from semenanjung malaysia

islamic point of view= Nabi Muhammad saw bersabda "kalau kamu mau mengoreksi(memperbetulkan) kesalahan org lain,hendaklah koreksi(perbetulkan) dulu kesalahan dirimu"..Al-Hadits)..."surga bagi org yg mau mengoreksi(memperbetulkan) kesalahan diri,drpd mengoreksi(memperbetulkan) kesalahan kesalahan org lain."...qoute dr buku HMA Sodikin Faqih,buku himpunan sholat sunat lengkap..i believe banyak gik buku ada qoute sabda Rasulullah tuk tapi aku quote dr buku tuk sebab aku tiap2 ari pake buku tuk untuk reference..

point of view chang wei hong(pemilik kedai saloon)=ini olang memang rambut belah tepi dan pakai minyak rambut A1 punya olang...

NASIHAT

aku kepada engkau wahai Mohd Adam Baharum = blaja lagi ilmu feqah banyak2...being muslim is more than mempertahankan/practise rukun Islam..

aku kepada org2 sarawak secara umum= the more they hate, the more peace and united we are...

aku kepada miak skolah st.theresa= cuti skolah kitak org minggu tuk tek?...hehehhee

apa2 pun yg paling penting, jangan nangga perkara tuk as an TOTAL assault tapi ambik ikhtibar dari perkara tuk...wassalam...

::sueprettyinpink:: said...

kmk pernah studi kat uitm jengka dolok..3 tahun mek diam jengka..dr pemerhatian kmk ompuan sia nang make tdg tp perange kdk antu juak..kita x boleh nak salah kan ompuan berdasarkan negeri tmpat nya diam. laki nk post note tok bodo kali nak..mun ko mok ompuan betudung knk dr awal x crk pa yg ko maok?? nang bgs niat nya nak ubah can nya tp cara nya salah. perlu kah padah cgek dunia niat ko. ko dh x ikhlas dah ya oi!!

abu said...

nya sudah mintak maaf pd semua..
harap admin delete post tok..

abu said...

actually this statement is from the inbox (with him and mira), somebody (mira) was copy this statement and exaggerate this issue..

Hajib said...

abu-> bagus la mun nya dah mintak maap... dah ter post.. so sori la sikpat nak di delete... pake kenang kenangan nya...

Anonymous said...

السلام عليكم.....

pada pendapat aku lah...org macam tok ibarat nak ngajar ketam bejalan lurus...knak perlu nya nak sebutkan or hebahkan cerita ya...sedangkan nya xtauk nya dah menjatuhkan aib seseorang...dan sigek gk nya ingat org sarawak xkan terasa ka apabila baca nya mpun text ya text...jangan cakap ikut lepas...personaliti seseorang kta sik kan dapat ubah dala sekelip mata...dan sigek gik, mun dari segi dakwah kita sikkan dapat nak mejal seseorang ya dan jangan lah malukan org ya..kalau dah malu dengan orang sarawak, jangan pegi sarawak...jangan begerek dengan org sarawak...carik lah org yang bertudung dekat semenanjung nun...xperlu nak buruk kan negeri org...sebelom nak ubah orang lain, bagus nya pastikan orang yang tggal kat area rumah nya ya bertudung...mena sik???setauk aku di semenanjung nun lagik lah dressing maut..

Anonymous said...

eleh..pa jak lah org laki tok...kmk yang diam shah alam tok gik dpt nangga gne rupa cdak ctok..bertudung pun boleh gik peluk2 dlm bas n train..BERTUDUNG YA!!!!!! ya nak dibangga cdaknya...cuba nangga kita sarawak ada kita nangga org berpeluk2 berjalan...xdaaaaaaaaa....cdak tok merata2...gik sekolah ya...antap muka gik biak...tp dah boleh berpeluk2 dlm train dgn tudung kat atas palak...adoi...jgn nak hipokrit lah... Gurls Swak pun x ingin ngan ktkrg lah laki malaya...
mun da ko malu xboh bah bergerek ngan Gurls sarawak...Gurls Smenanjung dirik pun x ingin nak bergerek ngan org laki malaya...cdaknya dirik pun confesss yang org laki malaya x bagus..mun x, x byk yang belajar kat Swak bergerek ngan org laki Swak...

Anonymous said...

PAKA! xlogik lngsung. DONT JUDGE BOOK BY ITS COVER.

Anonymous said...

mcm sial ayat!! paka..cam bgus jak..

Anonymous said...

iboh anok nya..nya odo..org kmpng ajak nya tek nak..nya pun xsedar nya polah jaik juak..ilek geng2 borneon..cdak odo suma..

Hazrie said...

Assalamualaikum.

Dah 7 bulan ku keja di Melaya tok n mcm2 dah ku temu. Dah nak masok 29 tahun umo ku taun tok, n dalam masa ya juak aku dh tauk camne idup org di sarawak sebab aku anak jati Sarawak.

Nya dah study org Sarawak camne? Memang hebat nya ya? mun ekotkan geografi Sarawak tok yg berbukit bukau, dan hutan dara yang belom di kaco gik (walaupun da juak yg dh sik virgin agik) aku sik rasa nya dah 'study/research' keseluruhan sebab nya nangga baruk 0.001% dari population di Sarawak. Mun nya nak racis, boleh, diam kat negara2 yg kuat racist. Memamg nya idup sik tenteram sebab nya org Asia.

Kadang2 kita kakar tok, mok pikir juak. Nak ku heran, nya madah tek, awex nya tek penah gi bukak posa umah sewanya walaupun kakak nya da an bf kakak nya da cya juak.. ngek juak ko ya... mun dah di umah camya, mesti la sik bagus walaupun da kakak dirikpun.. pasya madah bf kakak nya cya juak... Nak ney nya tok.. amdah alem lah apa, tapi ngembak ompuan bukan muhrim ke rumah? Pelik sik rasa kitakorg?

Bertudung memang wajib. Sik dinafikan n memang dah termaktub dalam Al-Quran. Suma org tauk. Mana yangtauk, tapi lom gik terbukak hati, time ya akan sampe juak.. bukan ompuan jak, org laki pun sama bah... Madah Islam, tapi perangei? (faham2 jak lah) Ya lah tek, sampe masa, kita akan bertaubat juak. Walaupun kita sik tauk bila time kita nak sampe ajal.

Walaupun camya, kita mok ingat, bertudung ka, sik bertudung ka ompuan2 Sarawak kita tok, cdaknya tetap unik n kacak n bersopan santun.

Dalam dirik kita tok suma nya bait2 belaka. Yang molah nya jaik, ati/otak kita pun. Bait di Sarawak ka, Melaya ka, Amerika ka, London ka cney2, mun dah bait, mmg bait.. mun dah jaik, Na'uzubillah.

Aku pun bukannya bait/alem gilak.. sama2 berpesan2 jak.

Hazrie said...

Panjang gik dr blog ko geng.. ahaha

Hajib said...

Hazrie-> aku sik komen pun pasal tok.. just sharing menatang ya... huhuhu

Anonymous said...

comments :
1. thnx sbb niat yg bait ya..xsalah niat ya,tapi, agak2 laa..xsemua org kat sarawak tok sama...
2. yeah...at the 1st place,mun xsuka org yg free hair,sexy,etc yg dipadah ya, why mok pilih perempuan dakya at the first place? mengaib kan gerek sendirik gik yaa..astaghfirullahh...ya dah salah ya meng aibkan nya...
3. skolah st teresa?apa salah sekolah ya? ya just nama sekolah bha..miak melayu,islam ada yg bertudung..da juak belajar agama..just because nama nya dakya,apaka salah??
4. knak mok anok and specifickan org sarawak jak la? biar pun mena mpuan swk da yg xkuat agama,pi, cdak x hipokrit...xberolah...semenanjung,sarawak,sabah, or cne2 semua nya sama okayy??xda beza pun.individu ya masing2 jak membezakan.
5. berkaitan tudungya,apala salah nya mok tudung berjenama juak?salah ka? mcm mok meli jam,baju, even barang makan pun kita mileh..ikut kepuasan dirik laaaa...utk confidence..xsalah..anng digalakkan..mun mala jak makei tudung cgek jak,lejuk juak ati kau ngga ehh..mok2 ko mesti carik yg lebih vogue bha..ilek aa.
6. btw,boh mok pandei2 padah mak nya xpandei besarkan nya,okayy?? ko xda hak mok padah dakya..mun mak nya maca blog ko ya,ompom knak reject ko tokkk...lom pa2 gik dah pandei nak madah org dakya..please laaa..nobody is perfect in this world.
7. last but not least...jgn la mok aibkan org..xperlu padah lam fb or blog or etc..keep it urself. perlu kah kta mengaib kan org?adakah ya yg diajar lamak tok oleh ur parents? think about it... mun mok nukar pun gerek ko ya,cakap bha bait2 dgnnya...slow talk..mun daktok,ko rasa,mpuan ya mok dgn kau gia??molah nya daktok?mengaib kan nya dpn org rami???the whole world??adohhh...ya bruk gerek.lom gik dah kawen..apa ka akan jadi dgn nya laaak?...hmphhh..
think about it.

Kembara Perantau said...

sory for disturbing..

aku boleh di kategorikan orng malaya....first day dtg memang terkejut......but dah setahun lebih. Aku respect tang cara hormat org swak ant satu sama lain........dan baik2, certainly yg cantik2 pon ramai..........cuma stress dgn life kat sini...aku actually sukakan kesibukan, but keadaan kat sini memang banyak masa....sangat rileks....
best makan laksa sarawak di warong tnot..heheh conclusionnya...susahnya nak ngorat awek swak yg cun2 heheheh

Bro said...

alo bro..
kmk folo ktk ea..
n thx 4 the post..
now i realise n felt guilty towards my gf..coz she's sarawakian..
:(
n for the note..
man..he's just so overreacting..
even sometimes smenanjung people doesn't know how to wear tdung..
does he realise dat??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails