SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Friday, March 26, 2010

10 Fakta Kewujudan Facebook

Assalamualaikum dan slamat berhujong minggu kepada rakan-rakan sekalian...

Rasaku la setiap kita yang selalu berdampingan dengan dunia Internet tok wajib memiliki akaun Facebook. Facebook sik dapat di klasifikasikan sebagai kegilaan remaja kinek tok tapi Facebook dah macam satu keperluan setiap individu. Even Perdana Menteri kita pun ada Facebook yang terbukti cara terbaek mendekati diri dengan rakyat. Kanak-kanak 7-8 tahun pun ada facebook, tapi sidak make Facebook untok main online game. Jadi, konklusinya, Everybody love Facebook. (Abaikan mun sik suka)

Hari-hari tak orang bukak Facebook, tak orang tauk sik dari sine wujudnya Facebook tok? Sepa Pengasas Facebook tok? Sik semua tauk nak? So, aku nak share la sikit-sikit fakta-fakta tentang kewujudan Facebook tok.

1. Pengasas Facebook ialah Mark Zuckerberg, 26 dan idea Facebook tok datangnya bersama rakan sekelasnya di Havard Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin dan Chris Hughes.


2. Facebook tok wujud disebabkan oleh kisah cinta, kisah mabok, kisah penggondaman (hacking), penyiasatan dan haiwan ternakan.

3. Idea Facebook tok asalnya datang dari Hari Mark's di Akademi Philips Exeter di mana tiap tahun sidak publish direktori bergambar pelajar yang dinamakan 'facebook'. Lebih kurang kedak Magazine skolah ya.

4. Mark Zuckerberg, mencipta Facemash sebelom wujudnya Facebook.

5. Facemash tok wujud stegal Mark putus cinta, bilanya tension, nya ngeblog, alu abis muka orang lam 'facebook' yang di hack nya dari network kompiter Havard di bandingnya dengan haiwan ternakan dan di ngkahnya dalam Facemash nya.

6. Mark kenak dakwa mencerobohi rahsia dan hak cipta sidak Havard lalu Facemash ditutup oleh sidak Harvard. Sik lamak pas ya pertuduhan terhadap Mark telah digugokkan.

7. 2004, Mark start coding site baru bernama thefacebook gara-gara stegal kes nya. Sidak newspaper madah banyak kebaikan mun centralized website macam Facemash ya wujud.

8. Thefacebook di lancarkan pada  4 februari 2004 dan dalam masa 24 jam jak, 1500 student register ngan Thefacebook.

9. Mark memperluaskan thefacebooknya ke Skolah Ivy League dan kemudiannya keseluruh negara dan akhirnya ke seluruh dunia.

10. Dalam tahun 2005, Sidak sik guna lagik 'The' dan sidak meli domain baru yang bernama Facebook.com yang bernilai $200,000.

Sik lamak usia Facebook tok, baruk jak 6 tahun tapi nang successful lah. Apong taik Myspace ngan Friendster dah. Dah la kisah di sebalik tabir facebook tok lucu. Cali bak kata orang Miri. Kita nangga lah apa akan jadi masa depan Facebook tok. Google Buzz gik tengah mengorak langkah, dapat ndak kah Google Buzz tok celen Facebook oow? Okaylah... Stakat tok jak informasi yang ku nak share ngan tak orang di pagi Sabtu tok. Daa~~


Sumber: make use of

21 comments:

zamz said...

hari tu tgk kat kedai buku siap ada org buat buku pasal asal usul facebook nih..

Hajib said...

zamz-> panajang la kisah facebook ni kalau sampai di buku kan... :)

Beautiful Stranger said...

nice info...2 thumb up for mark!

Hajib said...

vivian-> nang bergeliga palak utak Mark ya.

sandal kecik said...

hhihi..cali oo..nang cali..kmk org miri hihi

bagus kitak polah cita psl tok.mun sik kmk pun sik taukk

cik EPAL said...

oh ni asal usul dia rupanya :D

Hajib said...

sandal kecik-> cali lalu jak ktk.. sik lamak gik mek pg miri.. alu lucu bertuka jadi cali... hehehe

Hajib said...

cik EPAL-> ni crita pendek jer.. panjang lagi crita sebenarnya... sungguh menyayat hati.. hehehe

ewan abot said...

apa benda facebook tukk?????

Faizal n Fashitah said...

Cali hoh huhuhu kamik pun urang Miri hihi yerRRr sak la urang kch ekekeke..
Ermm biasa la community web tok. Sentiasa ada bakal pesaingnya lak bah. Apapa pun, so far Facebook still the bes la. Siktauk laa klak2. But I'm pretty sure one day akan ada pesaing sehebat Facebook laa..ehek.

Hajib said...

ewan abot-> kau sungguh gai! hahaha

bro odio-> yalaa.. kompom ada yang dpt melawan facebook tok macam ne facebook tok dpt melawan myspace.. :)

::SuePrettyInPink:: said...

ingat ktk sejarah facebook o..sejarah malaysia ingat sik? hehehe...

ewan abot said...

aku maseh pake mirc bah...apa2 hal aku kat channel petrajaya...ping!

Hajib said...

sue-> kmk sik ingat.. kmk merujuk kepda sumber jak.. hehehe. sejarah malaysia?? erkkk..

Hajib said...

ewan abot-> kau nang oldskool laaa.. hahaha

nebular said...

Bagus juak blog u tok pok, berinformasi....makseh datang singgah kat StayTune....

AmirFX said...

Best facebook tok... Menar! Sungguh layan game mafia wars... hehe...

Nono Fara said...

Nang semangat kitak Hajib! :) Rajin kitak carik history sal FB~ Tahniah.. :))

Hajib said...

nebular-> tenkiuk2.. datang slalu aa.. hehehe

AmirFX-> permainan wajib laki rah FB ya.. tp ku sik main.. huhuhu

Nono Fara-> kamek tok banyak masa lapang... ya la dtg rajin.. hahaha

Budak_ICT said...

wow..info yang sangat berguna..baru je kenal sejarah Facebook! Thanks! :)

Anonymous said...

waduh2...gua rindu sama gua punya moto...lamak dah x balit kuching.waduh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails