SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Monday, March 29, 2010

Melayu Dan Seks

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada semua rakan-rakan pembaca yang steady...

Last day ku rah Kuching ari tok, isok awal pagi aku dah berangkat ke Miri untok report duty. Start keja tok aku akan busy sikit sikpat gilak nak online. Cam besa lah nak start keja banyak kursus sia kursus sitok kursus sinun. Tapi gine-gine pun aku akan sedaya upaya carik masa pake update blog tok. Bersemangat aku nak share cerita-cerita sik best aku yang terbaru klak ngan tak orang.

Untok entri kali tok simple jak yang ku nak share ngan tak orang semua. Aku nak bermain dengan keyword dan search suggestion daripada brader Google. Awal aku madah, AKU BUKAN RACIST aa... Entri tok di polah atas dasar prihatin dengan bangsa aku mpun, Bangsa Melayu. Untuk tidak membuang banyak perkataan, jadi aku tunjok kan ngan tak orang keyword-keyword  dan search suggestion brader Google. Renungkanlah kepada sesiapa yang patut merenung...

Keyword: Chinese
Hasilnya...
Tangga tak orang search suggestion ya. Suggestion ya kua berdasarkan keyword yang paling popular di search oleh manusia sekalian alam maya. Kira ok lah nak search suggestion pake keyword Chinese tok semua benda yang berinformasi jak di suggest brader Google.

Keyword: Indian
Hasilnya...
Boleh di katakan semua yang positif di suggest oleh brader Google untok keyword Indian. Banyak orang suka naet Belon Indian Arlines kali nak. Apa tek stewardess semua kedak pelakon Bollywood ya, Pilot kedak Amitabh bachan. Hehe...

Keyword: Iban
Hasilnya...
Lebih ke Culture Sidak Masyarakat Iban. Ada juak percubaan search keyword iban seks ya. Lagik boleh di katakan normal sebab keyword Iban seks di tangga ke limak dan sigek ajak dari 10 search suggestion ya.

Keyword: Malay
Hasilnya...
Dari search suggestion ya, tak orang tauk lah nak orang jenis apa yang banyak search keyword Malay tok. Sik popular gilak Keyword Malay tok sebab hasil search suggestion ya semua jadi keyword Malaysia. Aku rasa keyword Melayu popular lagik. Juh kita coba keyword Melayu gik...

Keyword: Melayu
Hasilnya...
Haa... Terbaekkk!!! Kesemua 10 search suggestion oleh brader Google berunsurkan Melayu dan Seks. Sikda benda lain ka nak di kait dengan Melayu? Sik tauk lah orang Melayu dirik suka search menatang ya ataupun semua bangsa minat dan tertarik dengan seks Melayu tok. Lu pike la sindri Nabil!!! Tepuk dada tanya selera.... Daa~~

Sunday, March 28, 2010

Admin Group Blogger Sarawak Diperlukan!

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada semua pembaca...

Since Vivian dah mencadangkan pasal Gathering pake blogger-blogger Sarawak tok nak. Jadi aku rasa perlunya kita sigek platform tempat kita berbincang mun nak molah apa-apa event pake blogger kita. Duak tahun lepas pada 2008 aku ada lah polah Group pake Blogger Sarawak rah Facebook tapi aku sik aktif gilak mengaktifkan group ya. Jadi kinek tok ku asa masa yang sesuai Group ya di aktifkan. Tok la rupa page Group ya. BLOGGER SARAWAK.
Tangga tak orang, Rajah omputeh kita James Brooke jadi model Group tok. Aku nak molah Logo pake group tok tapi aku tok sik pande dan kurang kreatif nak design-design barang. Mun ada tak orang yang ingin design Logo pake Group tok, dipersilakan...

Group tok di cipta khas pake Blogger-blogger Sarawak untok sidak nunjok update blog dari sidak dan ofkos jadi tempat discussion pake para-para sakura. Bahasa Sarawak di gunakan sebagai medium bahasa group tok yang menunjokkan Group Blogger tok truly Sarawakian. Tol sik? Tol Bintawak nak?

Aku tok sik lamak gik start keja. Blog ku dikpun lagik akan kurang berupdate. Lainla ktk orang yang keja opis sempat juak nak update blog. Aku keja lak berporet ngan penyuk jak. Susah kali nak update blog. Jadi, aku nak mintak tulong la dengan rakan-rakan Blogger sekalian siapa yang dapat nulong aku manage Group tok akan ku assign kan tak orang jadi Admin rah Group tok supaya Group tok sik menjadi abu-abu suduk. Jawatan kosong tok khas pake sepa-sepa yang bersemangat waja dalam blogging-blogging tok dan banyak masa online.

Mun ada sepa-sepa yang ingin jadi Admin Group tok, padah jak ngan aku. Aku perlukan 4 orang jak. Sepa cepat nya dapat. Tapi sik bergaji aaa... Group tok pun non-profit pun group. Sidak yang promote bisnes online MLM bisnes ya pun ku reject dari promote menatang ya. Real bisnes jak boleh promete sia macam butik ka, online shop ka, bisnes camya nampak dan layak di sapot juak.

Ada 4 jawatan admin yang kosong... mun dapat;

2 orang admin biasa
Qualification: hari-hari boleh online, kaki poret dan suka berkawan.

1 orang programmer
Qualification: Pakar dalam bidang IT, Programming, HTML, CSS, Farmville, Cafe World... ehh... melelat indah... hehehe

1 orang Designer
Qualification: Terrer design barang, design logo, dan ada amik pendidikan seni masa SPM.

Mun supan, dan tak orang rasa nak apply privately jawatan kosong ya dengan aku. Sila hantar resume ngan application letter tak orang ngan aku dan emailkan ke abanghajib@gmail.com.

Okaylah, ya ajak lah stakat tok. Ku harap ada orang yang sapot aku dan sudi bekerjasama ngan aku. Majulah Blogger Sarawak! Daa~~

DIRECT LINK KE GROUP BLOGGER SARAWAK---> BLOGGER SARAWAK

Saturday, March 27, 2010

Aku Kaya

Assalamualaikum dan slamat berhari minggu kepada semua...

Camne sambutan Earth Hour tak orang malam tadik. Aku sikda rasa gilak feeling nyambut Earth Hour ya sebab malam tadik ku kayo-kayo jak lam keta time Earth Hour ya. Mun aku support Earth Hour malam tadik dengan menutup lampu keta ku, asaku sikda tak orang maca post tok, newspaper pasal aku di baca tak orang kali dengan headline. "Kebodohan seorang blogger yang menyapot Earth Hour dengan menutup lampu kereta semasa memandu". (Nang panjang la headline brita ya). Hehehe

Aku tok sebenar nya banyak duit time tok. Jadi aku nak chia tak orang lah semua siapa yang suka membaca blog tok. Serius! Nang banyak duit aku tok. 7 keturunan aku pun lom tentu abis kali. Lainlah keturunan aku tek kedak Paris Hilton nang seketurunan alu abis duit aku tok.

Mun tak orang ada papa nak di beli, padah jak ngan aku. Apa yang tak orang mok beli, beli kasut ka, slepa ka, tosikal ka, kreta ferrari ka, nak melancong ka, apa-apa la. Berik jak tak orang nombor akaun tak orang ngan aku klak ku bank in duit ngan tak orang. Ikhlas ku merik, tanpa mintak sebarang balasan pun.

Tak orang sik cayak ka dengan tindakan aku tok? Tak orang cayak sik aku banyak duit? Okaylah.. tok ku merik bukti ngan tak orang yang aku banyak duit. Aku ada lebih kurang RM 18 juta yang ku baruk menang peraduan yang ku sik penah masok. Sik cayak juak? Nah bukti nya...


Now tak orang cayak nak? Ya ajak lah stakat tok.. Mun ada papa perlu duit tek, jangan malu jangan segan mintak ngan aku. Pakcik Kayo!!!!! Daa~~


p/s: Plentey ajak bah... mun sik pat di plentey, diam lam utan nun! Hehehe...

Friday, March 26, 2010

10 Fakta Kewujudan Facebook

Assalamualaikum dan slamat berhujong minggu kepada rakan-rakan sekalian...

Rasaku la setiap kita yang selalu berdampingan dengan dunia Internet tok wajib memiliki akaun Facebook. Facebook sik dapat di klasifikasikan sebagai kegilaan remaja kinek tok tapi Facebook dah macam satu keperluan setiap individu. Even Perdana Menteri kita pun ada Facebook yang terbukti cara terbaek mendekati diri dengan rakyat. Kanak-kanak 7-8 tahun pun ada facebook, tapi sidak make Facebook untok main online game. Jadi, konklusinya, Everybody love Facebook. (Abaikan mun sik suka)

Hari-hari tak orang bukak Facebook, tak orang tauk sik dari sine wujudnya Facebook tok? Sepa Pengasas Facebook tok? Sik semua tauk nak? So, aku nak share la sikit-sikit fakta-fakta tentang kewujudan Facebook tok.

1. Pengasas Facebook ialah Mark Zuckerberg, 26 dan idea Facebook tok datangnya bersama rakan sekelasnya di Havard Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin dan Chris Hughes.


2. Facebook tok wujud disebabkan oleh kisah cinta, kisah mabok, kisah penggondaman (hacking), penyiasatan dan haiwan ternakan.

3. Idea Facebook tok asalnya datang dari Hari Mark's di Akademi Philips Exeter di mana tiap tahun sidak publish direktori bergambar pelajar yang dinamakan 'facebook'. Lebih kurang kedak Magazine skolah ya.

4. Mark Zuckerberg, mencipta Facemash sebelom wujudnya Facebook.

5. Facemash tok wujud stegal Mark putus cinta, bilanya tension, nya ngeblog, alu abis muka orang lam 'facebook' yang di hack nya dari network kompiter Havard di bandingnya dengan haiwan ternakan dan di ngkahnya dalam Facemash nya.

6. Mark kenak dakwa mencerobohi rahsia dan hak cipta sidak Havard lalu Facemash ditutup oleh sidak Harvard. Sik lamak pas ya pertuduhan terhadap Mark telah digugokkan.

7. 2004, Mark start coding site baru bernama thefacebook gara-gara stegal kes nya. Sidak newspaper madah banyak kebaikan mun centralized website macam Facemash ya wujud.

8. Thefacebook di lancarkan pada  4 februari 2004 dan dalam masa 24 jam jak, 1500 student register ngan Thefacebook.

9. Mark memperluaskan thefacebooknya ke Skolah Ivy League dan kemudiannya keseluruh negara dan akhirnya ke seluruh dunia.

10. Dalam tahun 2005, Sidak sik guna lagik 'The' dan sidak meli domain baru yang bernama Facebook.com yang bernilai $200,000.

Sik lamak usia Facebook tok, baruk jak 6 tahun tapi nang successful lah. Apong taik Myspace ngan Friendster dah. Dah la kisah di sebalik tabir facebook tok lucu. Cali bak kata orang Miri. Kita nangga lah apa akan jadi masa depan Facebook tok. Google Buzz gik tengah mengorak langkah, dapat ndak kah Google Buzz tok celen Facebook oow? Okaylah... Stakat tok jak informasi yang ku nak share ngan tak orang di pagi Sabtu tok. Daa~~


Sumber: make use of

Thursday, March 25, 2010

Juh Bergelap di Earth Hour!

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua...

Sempena malam isok kempen Earth Hour, aku pun sik maok ketinggalan untok show support ku ngan kempen tok. Ku harap kita semua dapat support kempen Earth Hour tok demi bumi kita bukan demi tak orang. Sik susah bah nak support kempen tok, tak orang cuma nutup lampu malam isok selamak sejam jak dari kol 8.30pm hingga 9.30pm. Itu sahaja.


Tapi mun tak orang berlebihan semangat dengan Earth hour tok, tak orang bolehlah join jadi ahli sidak Earth Hour tok. Isik lah tak orang borang ahli ya di SITOK.

Bagi blogger-blogger ya, mun tak orang nak ngkah banner macam di atas ya. Tak orang boleh la carik banner ya di SITOK.

Banyak gik cara lain pake nunjok support tak orang ngan Earth Hour tok. Singgah lah tak orang ke LINK tok. Di sia banyak gik cara pake nunjok support tak orang ngan Earth Hour tok.

Aku rasa malam isok aku kua kali nak nangga bandaraya Kuching bergelap. Sine best asa tak orang lepak oow? Mun rah Padang Merdeka best sik asa tak orang nangga bandaraya Kuching bergelap. Mun jak lah semua support.

Bagi yang kapel-kapel yang lom ada lesen berduak-duaan di kawasan gelap ya, jangan tak orang terlebeh support ngan Earth Hour tok indah klak molah 'plek-plek' ngan kapel tak orang ya. Mun laki bini, okay! Hehehe....

Okaylah ya jak lah ngereco ku di hari jemat yang berkat tok. Sepa-sepa laki yang beragama Islam ya, jangan lupak semayang jemat aa. Kita seharusnya saling ingat-mengingati antara satu sama lain. Daa~~

Oh Gerek ku

Ku terimak mesej dari kawan ku tek. Nya madah nya baruk nerimak mesej dari gereknya... Mesej dari gereknya berbunyi...

Kimak, Celaka, Sial, Bodo!!! Lelah-lelah jak aku sayang kawu... Mun aku tauk kawu macam ya, dah lamak aku bunoh kawu!!! Cuba kawu cermin muka kawu dolok... Kedak muka babi kelaparan... Mun kacak tek sik juak apa... Muka macam kawu ya molah aku sikda slera maok makan... Prange kawu gik... Pergi mati jak kawu sia... Aku sik maok nangga muka kawu gik!!! Sakitkan mata aku jak... KIMAK kawu ya!!! Kata Pak Uda kepada kambingnya yang kotor... Jangan prasan aaa.. maen-maen jak... hehehe...


sekadar gambar hiasan saja

Panastiku maca mesej nya tek... pikey mena gerek nya madah giya tek... damn!


Wednesday, March 24, 2010

Non-SMOKING Blogger

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada rakan-rakan sekalian alam...

Non-smoker,smoke,kills,ciggarette



Mun di kira ari tok, dah genap 1 tahun 2 bulan 14 hari aku berhenti merokok. Sebelom tok aku nak seorang perokok yang berantai (chain smoker) dan jenama rokok last skali ku isap ialah Gudang Garam Nusantara. Alhamdulillah dapat juak ku berenti dari tabiat yang sik bagus ya. Hebat sik aku? Hehehe

Yala tek aku dah berenti merokok, tapi kawan-kawan ku sorang pun blom berenti merokok. Jadi aku nak nulong sidak la dan tak orang yang tengah berasap luar ya. BERHENTILAH MEROKOK! Banyak kelebihan mun tak orang berenti merokok. Tok la ku list kan antara kelebihan nya.

- Ofkos Duit tak orang save mun sik meli rokok.
- Duit save juak sik meli ubat batok.
- Duit save lagik sik molah pembedahan Jantong dan Paru-paru.
- Mun makan di cafe luar, kan best dapat makan rah dalam aircon. Sik berpanas luar koatan nak merokok tek nak.
- Sik orang rumah tak orang ngerepak jak bau asap rokok tak orang ya.
- Bagi nemiak yang sikda lesen merokok dari mak bapak ya. Sik perlu tak orang tapok-tapok merokok.
- Kitak orang lebih macho lagik dari orang yang merokok.
- Ompuan prefer lagik lelaki sik merokok dan sebaliknya.
gambar di tut dari www.hpb.gov.sg
Banyak gik kelebihan sik merokok sebenarnya. Tapi yala yang dapat ku pikey time tok dolok. Ada sigek crita yang ku nak share ngan tak orang pasal aku dah berenti merokok tok. Kisah ku ngan famili ku balit raya ke kampong. Bapak ku nang sik tauk aku dah berenti merokok sebelom tok sampelah raya kamek orang balit kampong nun di Serian. Aku tengah drev, bapak ku sebelah, adik-adik ku belakang ngan macik ku. Adik ompuan aku ya nak mutus benang rah baju nya. Jadi nya nak pinjamlah lighter dari ku.

Adik: Bang, pinjam lighter lok!
Aku: Abang dah berenti merokok laa.. sikda mbak lighter lagik.
Bapak: Alhamdulillahhhh.... (dengan nada yang di tekan) Bagus la cam yaaa...
Adik: Ohhh yaka?? Best ehhh... Tahniah!

Moral of the story: Kan best nangga orang tua senyum nak? Hehehe

Ada tak orang nangga logo di atas dan di sebelah ya nak? Siap ada Code gik mun tak orang sudi nak spread benda ya ke serata blog-blog di dunia tok. Kopi Pes jak Code ya dan ngkah lah rah side bar blog tak orang. Sama-sama lah kita membantu rakan-rakan kita berenti merokok. Sian ngan sidak merusak dirik jak ya. Okayla ya ajak la stakat tok... Daa~~


Lady Ga-Go?

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada dirik-dirik yang tengah maca ya....

Astafirullahalazim... Ngucap ku nangga fan page di invite oleh kawan ku. Kali di antara tak orang dah jadi peminat si Lady Gago tok... Tok la Page nya, Tanggala tak orang...
Yaaa.... Mempersembahkan kepada anda semua Lady Ga-Go! Stakat yang ku singgah tek nya dah ada sebanyak 3,212 fans dan ku asa akan terus meningkat dan meningkat peminatnya.

Setiap update nya, tak orang mok tauk apa respon peminat nya? Jum Terjah!
Yaa... itu dia!!! Kimak, Babi, Sial, Stupid, Sumpah seranah daripada peminat nya! Terbaekkk! Lekek-lekek ku tetak nangga dan baca respon peminatnya rah page ya. Aku nak nekan jadi peminat pun gik sik terdaya tok. Sidak peminatnya pun maseh konpius nya tok orang sine, ada madah thai lah, ada madah pilipin lah, ada madah melaya lah, apa lah, whatever!! Talk To My Hand! Sikda masa ku nak carik dari ney asal si Gago tok.

Antara gamba-gambar meletup dari Lady Ga-Go... Saksikanlah...
hahahahaaa!


terbaekk posing nya tok! kalah model!


baju ya nang mengiurrkan laahhhh...
iyerrdehhhhh... seksilaa kata dirik nya tek...


haahhaahaahaa.. Bulu kaki gik sik di buang nya... bllueeeekkkkkkk!!!! Pegi la tak orang page nya mun nak nangga gambar-gambar seksi daripada Lady Ga-Go tok selanjutnya. Banyak gilak gamba nya. Nak muntah nyawa ku molah post tok nangga gambar-gambar seksinya ya. Tapi polah juak ku post tok. Ya ku heran juak. Hahaha... Bait-bait tak orang luar ya kenak virus Lady Ga-Go tok klak.

Sik tauk ku la apa motif si Lady Ga-Go molah page nya tok. Adakah nya mena camya? Adakah nya seorang yang normal tapi palak gila-gila? Adakah nya nang gila? Sik hingin ku nak tauk. Sakit palak ku dah tok. Cukuplah stakat tok post ku pake si Lady Ga-Go tok. Makin tambah glamer nya jak nya oleh aku klak. Damn!!!

p/s: Mun tak orang rasa nak jadi peminat Lady Ga-Go, silalah layari LINK tok.

Tuesday, March 23, 2010

100th Follower!

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada semua pembaca seantero dunia!

Wahhsehh!!! Bukak-bukak jak ku blog tok pagi-pagi tek, sesuatu yang ku tunggu sudah tercapai iaitu 100 orang follower! Blog tok baruk jak berumor 3 bulan dan alhamdulillah ada juak yang sudi menjadi pengkritik tetap blog tok dan pengikut dalam diam (silence reader). Trimak kasih kawan-kawan semua! Tak orang memang terbaek dan amat ku hargai!

Juh kita nangga sepa ndak ka 100th follower blog tok...
Ada tak orang nangga atas ya? kacak ada juak nombor dah 3 angka. Dan follower ke 100 blog tok tek ialah gadis manis bernama Hayatul Akma @ Ima. Juh kita terjah nya cek nya tok ada blog ka sik...

Setelah di cek, rupa-rupanya si Ima tok ada blog juak. Tok la blog si Ima tok...
Hayatul Akma, If you want the rainbow, you gotta put up with the rain (Mun tak orang mok pelangi, ngkah tak orang ujan), Blog ni untuk suka-suki jer... v(^ ^)v...  

Tangga tak orang rah about me blog Ima ya... Jaoh ado juak nya, nya tok orang Sarawak tapi berada nun di United Kingdom nyambong study nya sia. Aku sebagai orang Sarawak merasa amat bangga nak banyak juak orang kita belajar jaoh-jaoh nun. Aku dolok jaoh juak sikit belaja tapi cuma mampu menyeberangi laut china selatan jak. Hehehe...

Isik-isik blog Ima tok pun best-best juak seperti personal life nya, girl stuff, kisah nya blaja sinun, fesyen, dan lain-lain. Macam aku yang terperok rah Bumi Kenyalang tok, mesti ingin juak mok tauk camne idup orang kita di sinun nak? Bahasa di pake nya pun senang di paham dengan gaya bahasa nya mpun English campor BM (sik mok cuba bahasa Sarawak ka ma? hehe).

Tak orang singgah-singgah la juak rah blog si Ima tok spread juak network tak orang ya. Klik sitok mun nak singgah ke blog nya. Best bah molah network rah alam maya tok. Walaupun keluar pasar macam sikda kawan, tapi di alam siber rami kawan duhal. Femes bak kata orang tua kampong aku. Hehehe.. Ku harap Ima akan slalu la update blog nya share-share juak stori nya di sinun.

Okayla, ya ajak la stakat tok, Thanks to Ima sebab jadi follower blog tok dan tahniah sebab jadi follower ke 100th dan sebab 100 lah blog kitak di review rah blog tok sebagai penghargaan kamek kepada follower kamek. Suka ka sik suka ka kitak ngan review kamek ya, trimak jak lah aaa, dah terpolah dah. Kekeke... Daa~~



GengBlogger di Serang Lanun

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada rakan-rakan alam siber ku....

Dalam ari marek dan ari tok mesti tak orang ada nangga Authentication Box GengBlogger keluar bila masok jak ke blog tok nak? Tok la ku nunjok contoh Authentication Box ya mun tak orang make browser Google Chrome.
Ada nak tak orang nemu Authentication Box nok di tengah ya? Sebenarnya aku pun sik tauk kenak Box ya muncol rah blog aku bila jak GengBlogger ada masalah. Miss jak kali. Ya la ku tengah hairan bin ajaib dengan GengBlogger tok. Mun tak orang yang member GengBlogger ya nang akan tauk la GengBlogger kinek tok ada masalah teknikal sik pat masok page sidak. Ku asa kenak serang lanun kali GengBlogger ya. Yalah alam siber tok ada juak lanun. Bukannya rah Filipina ajak yang banyak lanun. 

So, ku mintak maaplah atas ketidakselesaan tak orang dengan masalah GengBlogger Authentication Box tok. Aku nak ngator pun kurang pandai. Mun ada yang hebat di luar sana yang dapat nulong aku pake ngelak menatang ya kuar lagik. aku sedia berguru. Hehehe... Okaylah ... Ya ajak yang ku mok padah stakat tok... Daa~~

p/s: masalah tok telah di solve oleh aku dikpun.. terima kasih kepada aku pun. hehehe


Monday, March 22, 2010

5 Pekerjaan Melampau Di Dunia

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada semua para-para pembaca sekalian alam...

Aku tok boleh di konsiderkan sebagai penganggor yang bermatlamat tinggi. Jeles juak ku nenga mun tak orang madah boring rah opis lah, bos sikda lah, rah opis sikpat facebook lah dan macam-macam lagik hal-hal opis sebab ku tok dudok jak rah umah. Sikda bos sikda apa. Ada PC burokku jak pake ku ngereco di alam maya tok.

Bila klaka hal keja, ku nak share ngan tak orang tentang 5 pekerjaan terhebat di dunia. Sound interesting? Cam besa maklumat semua ku dapatla dari website omputeh dan ku convertkan bahasa dan budaya artikel ya ke bahasa aku dan budaya aku. Tak orang mesti tergamam nenga pekerjaan-pekerjaan sidak tok. Persoalannya di sitok, berbaloi ka sidak dibayar molah keja ya?

1. Penjaga Pulau Syurga
Di dalam 35,000 permohonan kerja, Ben Southall, 34 telah mendapat pekerjaan menjaga Pulau Syurga tok. Kerja nya cuma rilek, berenang, dan kayo-kayo jak rah Pulau Hamilton rah Great Barrier Reef disamping blogging mempromotekan pulo ya.  Nya dapat contrak 6 bulan nyaga pulo ya dan di bayar $111,000 untok 6 bulan kontrak ya.

Ben menghabiskan masa selamak 4 hari rah pulo ya untok proses interview keja ya. Pemohon keja di suruh snorkelling rah area pulo ya, barbeque rah pante, relax rah spa, nunjok skil berenang, nunjok skil berblogging dan sesi interview. (Ilmu blogging pun pat pake mintak keja juak... terbaekk!!!)

2.Luxury Bed Tester
Roisin Madigan, 22 tahun, pelajar Birmingham City University mendapat pekerjaan yang diidam-idam orang di dunia asanya iaitu tido. Sik salah padah ku, TIDO jak keja nya. Roisin tok dibayar 1000 pound sterling untok  sebulan nya tido rah katil mewah yang di jual oleh kompeni Simon Horn Ltd yang molah katil pake the Savoy Hotel.

Roisin tok akan tido di katel nak di test ya dari pukol 10am hingga 6pm rah showroom kompeni ya di Edgbaston dan pasya nya akan blog pasal pengalaman nya tido rah katel ya. (Klak ku cuba blog pasal pengalaman ku tido rah katel ku juak)

3. Resort Waterslide Tester
Mun tak orang suka main aek mesti tak orang ingin keja macam si Tommy Lynch tok. Kerja nya ngetest holiday resort pun waterslide. Keja nya ngecek tinggi, kelajuan aek, kuantiti aek dan aspek keselamatan waterslide ya. Nya dah jaoh travel ngecek menatang tok ajak. Antara negara yang nya dah pegi ialah Lanzarote, Majorca, Egypt, Turkey, Costa Del Sol, Cyprus, Algrave Domician Republik dan Mexico. (Best kan jalan jaoh stegal ngetest benda ya ajak)

4. Professional Prostitute Tester
Jaime Rascone dari Chile tok nang best keja nya. Tok adalah kerja fantasi bulan madu setiap lelaki rasanya. Di amik keja oleh madam Fiorella. Kerja nya handle sesi interview setiap ompuan yang ingin jadi escort sidak VIP. Setiap pompuan akan menghadapi sesi interview, psycological testing dan sesi fotografi. Selepas ditapis semua pompuan ya tek. Yang lepas test sebelom ya tek akan di 'test' gik oleh Jaime. Jaime akan madah la bagus sik ompuan tok, pande sik sidak goyang-goyang, cukup sik sidak mengerang dan Jaime tok akan rekomen la pompuan-pompuan ya ngan madam. Bukan sebarang sidak molah keja tok, ada paperwork juak keja tok. Jaime biasanya akan ngestest dalam 70 pompuan setahun. (ngucap ku maca)

5. Wine Tester and Blogger
Hardy Wallace dari Atlanta, orang pertama yang menghantar permohonan, telah mendapat kerja rah Murphy-Goode Winery. Dibayar $10,000 sebulan selamak 6 bulan dengan hanya update nya pun Twitter dan Facebook pasal kehidupan wine nya ajak. Hebat sik? Susah ney jak nak update Twitter ya. Ngkah jak update sebagai contoh. Nyaman ado wak wine tuk. Ujong bulan dapat $10,000. Hehehe...

Hebat sik pekerjaan sidak? Ilek-ilek jak dapat duit ribu-ribu molah keja simple jak. Tapi yalah tek, mun dah semua nak keja ilek-ilek, sepa la nak keja susah-susah. Tol sik? tol Lanang tol. Daa~~

sumber: Maklumat semua ku tut dari oddee.com, 10 of the world's Greatest Job. Singgah la ke sia untok informasi yang original. hehehe...

Notis Dari Parintah

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada sahabat alam maya di luar sana...

sumber : orang post skati rah facebook

Nyaman ada juak asa ari tok ujan jak, sejok jak, dari tadik ku tido sampe kepak asa badan ku mbak lamak gilak tido. Jangan tak orang salah paham, aku tok bukan lah seorang yang pemalas tapi aku tengah bercuti maseh ada seminggu gik untok report duty ku rah Miri pada 1 April klak. (Arap-arap bukan April Fool)

Tangga tak orang gambar di atas, gambar yang ku oleh dari miak yang post rah Facebook. Lamak juak dah ku  nyimpan gambar tok dan sekarang ku nak abadikan gambar tok dalam blog tok semoga nya berkekalan untok tatapan anak-anak cucuk kita di masa hadapan. Kira tek blog tok ku jadikan arkib online aku lah pake nyimpan barang-barang yang ku asa berinformasi dan ada nilai sentimental dan eksotika bukan erotica. 

Ada juak ku cuba carik maklumat pasal 'Notis Dari Perintah' tok di online tapi sik jumpa-jumpa. Ingin juak ku tauk siapakah penjahat-penjahat yang di maksudkan Ketua Menteri masa ya.  Adakah Lanun? Komunis? Perampok? Geng Botak? Mesti ada di antara kita yang pakar dalam sejarah dan sama-samalah kita mengingati dan mempelajari Sejarah negeri kita Sarawak supaya dapat nambah semangat patriotisma di jiwa kita. Yerrrdehhh. Sepa-sepa yang tauk pasal penjahat ya share-share juak lah di ruang komen. 

Tahun 1964 seperti lam notis ya ku percayak rami antara kita belom lahir gik. Bapak aku gik berumor 13 tahun time ya. Mun bapak aku jadi soljar keselamatan time ya, ku asa mesti bapak ku hero yang nangkap penjahat-penjahat ya. Apa jak di ngereco aku tok eh. Tak orang tek mok juak layan. Hehehe... Okaylaa stakat tok jak lah pok... Daa~~


Sunday, March 21, 2010

Cikgu Mengajar Telanjang!

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada the best blog readers in the world!

Entri kali tok adalah susulan daripada entri aku seblom tok dimana kawan ku yang berkerja sebagai cikgu bet ngan aku mun Manchester United menang malam tok lawan Liverpool, nya akan ngaja telanjang keesokkan hari nya. Tak orang boleh refer entri ya di SITOK.

Match tek baruk abis dan tak orang tauk apa result match ya tek...

MANCHESTER UNITED 2 - 1 LIVERPOOL
gambar skati ku ngedit jak... mok blaja ngan bro audio tok...  kakakakakakaka

Jadi, jangan lah tak orang terperanjat maca newspaper lusak bahawa ada seorang cikgu mengajar di Sekolah Menengah Kebangsaan tuuuutt mengajar kelasnya dengan hanya menggunakan tali leher, stokin dan kasut sahaja.

Perbualan Sistem Pesanan Ringkas (SMS or SPR) aku dengan Cikgu tuuut...

Aku sampe rah kedey big skrin nangga bol masa Man U gik dalam kedudukan seri dengan Liverpool... 1-1. Lalu aku mesej cikgu tut ya.

Aku: Bersedialah isok ngaja pake tie, stokin dan kasut sahaja...

Mesej sik berbalas... Dan tiba-tiba Park Ji Sung menjaringkan gol kedua Manchester United lalu aku mesej nya...

Aku: Dah iron tie ngan stokin tek ka? 

Mesej ya pun sik berbalas juak... Dalam 15 minit ku mesej lagik...

Aku: Kaler apa tie ngan stokin pake ko ngaja isok?
Cikgu: Kunin (ada balasan... bagus...)
Aku: Abis game ku pegi agak kau nak nangga ko ngaja bogel isok. (saiko jak bah)
Cikgu: Menang Liverpool klak... siapla yahudi masok (pertukaran pemain Liverpool Benayourn masok)
Aku: Cina pun boleh score la... sik perlu Yahudi... (apatek Park Ji Sung score)

Dan mesej sik berbalas sampe la masa permainan tamat. Manchester menang menentang Liverpool. Lalu aku mesej nya.

Aku: Slamat ngajar telanjang isok pok! Jangan stud indah brader ya time ngajar isok. San nyawa miak nangga lak. Ku ngan boy agak ko kinek tok. (pake saiko ajak ya)

Lalu cikgu membalas mesej ku...

Cikgu: Yahooooo!!! Sik perlu iron baju!!! Haha!

Moral of the story : Jangan Konfiden gilak. Bola itu bulat. Padang itu segiempat. Daa~~

p/s: Memandangkan bet ya berkaitan ngan kerjayanya, mun nya mok nganti bet nya ngan benda lain. Apa rasa tak orang paling bagus oow??


Saturday, March 20, 2010

5 Penyakit Paling Pelik

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca yang terbaekkkk!!!

'Sentiasa ada orang lebih terok daripada kita'. Nang mena maksud penyataan tok dalam sesetengah kes. Jadi, Kita spatutnya sentiasa bersyukur dengan apa yang kita dapat daripada Tuhan. Jangan merungut jangan komplen mun kita dilahirkan idong sik mancong padahal ada orang yang lahir lansong sikda idong. Kita hendaklah bersyukur dengan apa yang kita ada.

Aku terbaca sigek blog tok pasal penyakit terpelik di dunia dan lalu aku reblog post ya dalam bahasa aku dan penulisan aku. Smoga maklumat yang ku sampaikan tok sedikit sebanyak dapat merik informasi berguna pake tak orang semua.

Penyakit-penyakit di debah tok boleh dikonsiderkan sebagai penyakit paling pelik di dunia. Pelik tapi benar. Tak orang tauk kenak nya plek? Baca la tak orang aaa...

5. Priapism
Penyakit tok bagi golongan laki yang horny sik tentu pasal. Brader boleh bertahan berdiri jak sik pande dudok-dudok selamak 4 jam tanpa kawalan. Brader boleh berdiri secara tiba-tiba bila nya maok sik ngira masa dan sebab. Mejin jak tak orang cikgu Abu tengah ngaja tiba-tiba brader nya berdiri tegak jak sik turun-turun. Ne sik san nyawa student ompuan oleh cikgu Abu ya.
imej di tut dari jasonlove.com
Penyakit tok terjadi disebabkan oleh darah terperangkap di dalam zakar dan sik mampu mengalir keluar ke anggota badan yang seterusnya. Yala nyebab brader ya berdiri jak jak. Penyakit tok dianggap serius, mun sik di ubat boleh mengakibatkan brader sik berfungsi seumo idup. Danger!!!

4. Kluver-Bucy Syndrome
Penyakit tok terjadi kepada binatang (Manusia pun termasok juak) dimana keinginan seks binatang ya pada binatang spesis lain atau benda yang sik sepatutnya diingini sidak. Contohnya gambar di debah tok. Adakah patut?
Ditemui oleh Heinrich Kl├╝ver dan Paul Bucy (Nama penyakit ya), yang pertama menjumpai sindrom ya pada 1937. Penyakit tok stegal sidak saintis ya ngeso terer molah ujikaji ngan otak binatang. Merusak otak binatang jak sidak tok. Mejin jak mun manusia jadi cam binatang ya, mun sik rusak otak tak orang oleh nya, bangun-bangun tak orang alu besar palak tak orang kali.

Peringatan ngan tak orang mun sesiapa yang lepas molah pembedahan otak ya nak. Mun tak orang tiba-tiba jak pande horny nangga pokok nio ka, tiang tepon ka, ulat bulu ka, bagus tak orang cepat-cepat agak doktor pakar. Cek utak tak orang ya.

3. Pseudocyesis
Penyakit tok terjadi pada pompuan bila perut sidak membesar seperti orang buntin tapi sikda fetus di dalam. False pregnancy bak kata orang puteh.
Pompuan akan mengalami simtom-simtom dan rasa-rasa seperti pompuan yang buntin tapi sikda bayi lam perut sidak. Perut pompuan ya seperti buntin disebabkan oleh radang Abdomen pompuan ya.Sian kan mun ompuan dah suk-suk rasa buntin tapi bila cek jak rah speta, doktor padah kosong jak sikda fetus lam perut sidak.

Sikda orang pun tauk pa sebab penyakit tok tapi ada teori mengatakan bahawa penyakit tok di sebabkan oleh perasaan pompuan ya terlalu ingin nak buntin atau terlalu takut untok buntin yang molah konflik dan menukar sistem endokrin pompuan ya yang mengakibatkan false pregnancy.

2. Progeria
Progeria adalah penyakit cepat tua. Walaupun umo baruk 6 tahun tapi rupa dah macam 70 tahun. Penyakit genetik tok amat jarang ditemui yang dianggarkan cuma 1 kes dalam 8 juta kelahiran. Penghidap penyakit tok biasanya cuma dapat hidup lebih kurang 13 tahun tapi ada juak kes sidak boleh hidup sampe 40 tahun.

1.Pica
Penyakit tok lagik la pelik, mun tak oran menghidapi Pica tok tak orang akan suka makan dan macam-macam tak orang suka makan seperti tanah, kertas, henpon, gitar, kompiter dan sebagainya.
Pica tok adalah penyakit mental di mana penghidap penyakit tok suka makan benda-benda yang sik terpikir dimakan oleh manusia lain tanpa sebab yang munasabah. Apa ndak ka di pikey penghidap tok ow? Mejin jak tak orang nanga sidak penghidap penyakit tok tengah makan tayar moto sidak. Amazing!

Mun sik paham apa di ngereco ku sitok, singgah la tak orang rah sitok tempat ku tut suma maklumat pasal artikel tok. Daa~~










Thursday, March 18, 2010

BMW Dan Proton BLM

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada semua sahabat-sahabat yang rajin maca blog tok... Smoga hari yang indah untok tak orang semua!

Awal ku bangun ritok stegal blakang ku sakit mbak tido salah bantal asa ku. Plek penyakit ku tok sik pat nak lekek-lekek tetak bak kata orang kita or ketawa terbahak-bahak bak kata orang melaya. Ada orang madah cara nak ngubat penyakit salah bantal tok paluk blakang pake bantal. Mujarab ka? Kenak sik paluk pake kayu skali sak berasa lagik nak daripada paluk pake bantal ku yang lembut dan empuk itu. Hehehe...

Okay, Balit kepada cerita sebenar yang ku nak poret ritok. Marek nak masa kua ngan kawan ku anta barang pegi Sematan, jaoh perjalanan, makin panjang la loyar burok mek orang. Antara benda nak best dan lucu asa ku di klaka mek orang marek pasal BMW dan Proton BLM. Tak orang tauk sik apa persamaan Proton BLM ngan BMW? Sik tauk nak? Okay... Sah tak orang sik tauk... Tok la ku merik jawapan ngan tak orang pake tak orang men teka teki ngan geng tak orang. (Brapa banyak tak orang daaaa)
gambar hiasan di tut dari google

Salunya BMW dikaitkan dengan laki, BEST MAN WIN. Ayat nak salu pake golongan laki mun berebut ngan pompuan. Tol sik? Tol Bintawak nak? Kacak sik BMW aku atas tok? Sepa asa mok numpang, padah jak.
gambar hiasan yang di tut dari google

Bukan BMW ajak, Proton BLM pun dapat dikaitkan dengan lelaki. Tak orang tauk sik apa? Sik tauk nak? BLM tok sama juak ngan BMW sebenarnya iaitu BLM berdiri untuk BEST LELAKI MENANG. Hehehe... Jangan marah aaa... Daa~~

p/s: Mun tak orang ada cara-cara pake ngubat salah bantal lain. Share ngan aku aaa.. tensen ku sikpat tetak mena-mena tok. :)

Wednesday, March 17, 2010

Liverpool FC X Best

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca yang budiman...

Kepak nyawaku 2 3 ari tok eh Kuang kuit Miri Kuching. Baruk jak ari Isnin ya tek aku pegi Miri tapi marek pada pukul 1.30 petang aku sampe rah Kuching balit. Pelik tapi benar. Yala tek kamek orang segeng dari Kuching nak report duty tapi kenak reject coz mek orang pun Medical belom complete. Plik-plik la mata nangga bala nak dah report duty ya. Sedih nya asa di ati tok eh...

Sampe jak di Kuching marek petang ya baruk sidak kompeni ya kol lagik suroh report duty on 1 April tok. Tambah 2 minggu gik pengangguran aku tok tapi sikpa, dapat juak ku menulis rah blog gai tok ari-ari seperti biasa. Pande sengkol asa sik naip 2 3 ari tok. Hehehe...
Malam tadik nak lepak la ku ngan kawan cikgu ku makan laksa rah blakang parkson. Aunty Teresa nama laksa ya.Pernah juak masok newspaper laksa auntie ya. Mee kolok di polah nya pun nyaman. Tapi aku bukan nak crita pasal aunty ya. ku nak cerita pasal kawan cikgu ku ya si penyokong Liverpool. Me myself penyokong Manchester United team yang hebat ya. Jadi post tok ku tribute ngan nya la sebab kamek duak bet malam tadik pasal game Man U ngan Liverpool akan datang. Senang crita la ku show ngan tak orang dialog kamek duak ber betting malam tadik.

(perbualan tok ku dah rakam suara rah tepon ku)

Aku: Sik lamak gik klak Man U lawan Liverpool oow cikgu...
Cikgu: Aok... Kompom Liverpool menang bahh... mun Man U menang lawan Liverpool kaa... ku ngaja telanjang bahhh, pake necktie jak ku ngaja..
Aku: Biar bena kau tok pok!
Cikgu: Bena ku pake necktie, kasut ngan stokin jak ngaja....
Aku: Mena ko tok????
Cikgu: Menaaaaaa....
Aku: Okay... Kita nangga klak aaaa.. sumpah?????
Cikgu: Sumpit!

Yang la conversation perjanjian penyokong Liverpool ngan aku malam tadik. Nang konfiden Jepon sidak penyokong Liverpool ya madah Man U camya. Jepon gik sik konfiden madah Man U kalah. Cikgu!!! Mun Man U menang klak ku nak pegi skolah ko klak nangga ko ngaja telanjang... HAHAHA...

Sekian... Daaa~~

Sunday, March 14, 2010

Chong Wei Champion All England 100th Edition

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada semua pembaca yang hebat belaka tok...

Aku start naip tok kol 7.30 pagi. Sunggoh awal ku bangun ari tok apatek nak pegi Miri flight kol 12.30 tghari tok untuk report duty isok. Sungguh semangat berkobar-kobar aku nak start keja tok. Maybe pastok baruk la berkurangan update-update dari aku untok blog gai tok. No more 24/7 di alam maya lagik tapi update-tetap update, rasa best jak bila dah molah network ngan bloggers. Penting gik network ya dari traffik yang datang dan pergi sesuka hati mu. hehehe...

Aku pun sikda apa gilak nak crita plek-plek pagi tok, cuma aku nak mengucapkan tahniah la kepada Datuk Lee Chong Wei kita kerana telah menjadi juara Pertandingan Bulu Tangkis Tertua di dunia, All England edisi ke 100. Datuk Chong Wei telah berjaya menumbangkan pemain muda jepon dengan straight set 21-19 dan 21-19. Nang Hebat la Datuk Chong Wei tok. Menten jak jadi pemain nomo satu dunia.
Mistake juak aku sik mok main badminton mena-mena dari kecik dolok. Ngegeh juak nak main bol dah tauk dirik sik seberapa hebat main bol macam Cristiano Ronaldo ya. Mun aku konsentret men badminton dolok, pat juak ku jadi Datuk kali. Apa dah jadi, lamak lagik la aku nak amik title Datuk tok mok-mok 30 tahun lagik kali apatek production anak gik lom start tok. Lesen pake start production pun belom ada. Hehehe...

Okaylah, ya ajak la carut ku di pagi hari yang indah tok. Nak nyambong packing barang gik lok. Smangat nak pegi Miri tok nak makan Lalapan rah restoren Muara sia. Nyumm.. nyumm... (Tapi manok raja ayam penyet Kuching tetap the best la). Aku akhiri coretan aku pagi tok dengan sebuah pantun duak rangkap yang berbunyi...

Si Amir menyanyi lagu balada...
Daaa~~~~

"Majulah Sukan Untuk Negara"

Saturday, March 13, 2010

Tom Anderson Di Facebook!

Assalamualaikum dan slamat berhari minggu kepada semua pembaca yang terbaekkk tok...

Aku cayak mesti 99% di kalangan tak orang ada Facebook nak? Biasalah Facebook kinek tok macam dah benda wajib sebagai seorang penggiat alam maya tok. Macam dah sik logik mun orang kaki on9 tapi sikda Facebook kinek tok even Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Tun Razak gik ada Facebook. 

Sebelom Facebook top, Myspacelah yang paling dasyat melanda dunia maya tok. Tapi mun orang Sarawak ada kurang kit ber myspace masa dolok sebab orang Sarawak tok tangga ku dolok kuat lagik berfriendster.  Tol sik padah ku? Mun sik betol, salah la aku...Tapi yalah... duak-duak Myspace mahupun Friendster drop stegal si Facebook tok.

Friendster kinek tok pun dah di amik alih oleh kompeni lain. Sik salah ku kompeni Malaysia dah amik Friendster ya. Myspace pun makin ari makin drop sampe si owner nya Tom Anderson dikpun bukak account Facebook dah kinek tok. Apa kes tok?? Mesti nya cuba nak menjahanamkan Facebook nak.  Hehehe... 

Kepada sepa-sepa yang masih make Myspace ya. Tangga la tak orang sepatah duak kata oleh owner Myspace tok rah Facebook. Facebook rules!
sumber gambar di colek dari zonersports.com


Friday, March 12, 2010

Awek Sarawak Ku X Pakai Tudong

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca sekalian alam...

Malam tek aku nangga crita Alice and Wonderland. Nangga 3D gik ya, sik kalak juak ngeluar duit RM40 pake nangga wayang untuk 2 orang jak tapi bagi aku nang berbaloi-baloi la. Best juak nangga crita 3D duhal. Pande ngelek indah tek takut pedang terbang kenak kita. Hehehe...

Sebenarnya bukan ku nak crita pasal Crita Alice ya. Aku tek baruk bukak Facebook, tiba-tiba ada msg madah aku kenak tag rah note miak rah Facebook tok. Aku baca note ya, then aku kaji, pas ya aku sik tauk apa nak padah tapi aku post jak la rah sitok pake kongsi kita bersama. Mintak pendapat kitak orang juak sikit la. Tok la gambar note ya sebagai bukti...
Klik LINK tok untok ke Note ya.

Bagi sepa-sepa yang malas nak bukak Facebook, debah tok ku kopi pes la note ya. Slamat Membaca dan mintak pendapat tak orang sikit.

"Mohd Adam Baharum March 9 at 8:14pm Reply

awek aku tu, g skola pakai skirt, pakai baju dlm je g skola time koko, pakai sua pendek time koko..ko g skola pakai skirt ke? kita skola kampong, kecik2 kna pakai tudung..
awek aku tu mmg pgangan agama xkuat..sbb duk kat kuching...susahnye nak terangkan kat ko ni..mira, kuching dgn jengka mcm langit dgn bumi..aku pon pelik dgn org kuching..budak2 kecik lagi pakai skirt mcm spender..aku sendiri tgk..
aku tau la cmne kehidupan kat sane..
aku skang ni dlm proses ajar awex aku tu ke jalan yg betol...insyaALLAH..
yg kita ni lain, duk kmpong...bukan style bandar (melainkan org2 yang culture shock je)..sori la aku ckp mcm ni..sbb ko ni mcm xpaham situasi( da la kwn2 lain pon boleh bace msj ni, aku mls nak ckp panjang lebar, tp mcm terpaksa jugak la bercerita panjang, kurang2 dpt buang masa aku ni)..
mmg btol, pakai tudung atau x, kalo wat jahat, jahat la orgnye..
kalo x wat jahat, xjahat la..
tp aku usaha untuk awex aku pakai tudung sbb pakai tudung ni baru la mencerminkan kesopanan (org srwk sopan dia lain, sopan dia cara bercakap, mende ni aku da kaji, org srwk benci org smenanjung sbb org smenanjung xsopan dari cara bercakap)..aku pulak meluat dgn org sarawak sbb dorang xtonjolkan imej islam dari cara berpakaian..sori pada yg terasa..
aku jaga awex aku tu smpai kdg2 aku kol mak dia, suruh nasihat awex aku tu..aku mcm ni la kalo xberjaya nasihat awex..aku suh mak dia je..senang citer..tu cara aku nak didik awex aku..
kalo mcm ko, lantak ko la mira..aku nasihat pon bukan berguna utk aku(silap2 aku kena kutuk ade la, kena batang idung sendiri la ape la)...

aku paling pelik skali kalo pompuan beli tudung mcm2 jenis (mcm2 fesyen), mahal la, buatan korea la, china la, vietnam la( malaysia bukan negara pengeluar tudung)..beli mahal2, pakai jarang2..wat ape beli..
kita makin membesar, kita observe mlalui pngalaman kita..kdg2 stiap ape blaku blh jadi pngajaran..ape guna aku jadi lelaki kalo x tunjuk ajar kat awex sendiri..
aku terus terang cakap, org srwk mmg xkuat pegangan agama..kalo yg kuat agama, dorang mmg kental la..sbb kat sane mane2 pompuan umpama bertelanjang je..sume boleh nampak kecuali alat sulit..da la muka cun2..maklum la org borneo..so, ustaz2 kat sane mmg btol2 hebat la, ustaz smenanjung ajar kat skola awex aku, ustaz tu kuat monteng sbb xboleh tgk aurat pompuan, awex aku skola pompuan ST teresa, pompuan pakai sua pendek, skirt)
aku ckp dorang xkuat pegangan agama sbb dari pemerhatian aku..ada org srwk boleh cakap "xpe pompuan xpakai tudung"..aku xboleh nak mrh dorang terus..dorang cakap sbb ape dorang blaja dari bini pemimpian malaysia kita..sbb tu ramai dorang salah paham..dorang ramai skola kat skola bawah gereja kristian..sbb tu aku sndiri kena hati2 bg penerangan agama kat awex aku..mak dia pakai tudung..tp mcm xde desakan kat dia..bg aku dlm soal tudung ni, xde perkataan xbiasa, xboleh, xpandai ke ape lagi alasan..sbb yang haram tetap haram..

skarang ni xbyk sgt la aku nasihat kat dia, sbb dia kat kuching, aku kat shah alam..so, aku kol mak dia suh jaga..dia da abes degree, aku suh dia keja kat kuching jaga fmili dia sbb dia anak sulung..
dulu awex aku tu pakai tudung pon xtau..aku g tman dia beli tudung sambil suruh dia blaja dgn org yg jual tudung..kt uma sewa aku, aku suh akak aku ajar dia pakai tudung..awek aku salu bukak puasa kat uma sewa aku..akak aku yg blaja kat sini pon sama2 buka puasa(sbb bf akak aku 1 uma dgn aku..)..
mase raye aji, aku g penang ngan awex aku, suruh dia blaja pakai tudung ngan kak long..
mase uitm cuti H1N1, aku bwk awex aku g jgka, jmpe mak bapak aku..aku da kol awal2 maka aku, bgtau yg awex aku ni mmg xpanadai pakai tudung, aku suh mak aku ajar time aku smpai kampong, mak aku ajar la..
aku terus terang cakap la, aku ada awex xpakai tudung ni, aku MALU..mmg aku malu..sbb aku malu la aku ajar awex aku pakai tudung..

ada paham???"

Perlu ka nya tekankan orang Sarawak??? Kenak la nya sik carik ompuan bertudong at the first place?

Thursday, March 11, 2010

How To Make Love?

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog yang sik seberapa tok... :)

Pagi tok tek aku bukak la blog Vivian Beautiful Stranger Inside, cam besa la nak berik pendapat ngan post terbaru nya tek. Tiba-tiba... Waaa... ada barang baru rah blog vivian ya berupa Twitter Updates. Jadi aku pun nak ngkah tweet rah blog aku tok. Coba punya coba sik juak dapat-dapat ngkah tweet alu aku amik keja senang ku Google jak la on How To Put Twitter On Blogger blog. Baruk jak ku ngkah HOW lam search engine ya. Tak orang mok tauk apa yang kua first skali rah search recommendation? Jeng jeng jeng...

Tangga tak orang, How To Make Love paling banyak carian rah Encik Google ya. Tempat ke 3 dimenangi oleh How To Get Pregnant. How To Kiss pun top 5 juak. Paling menggelikkan ati aku adalah di tempat ke-6, How I Met Your Mother. Nak lain ya malas ku nak crita buat masa tok. Jadi aku nak molah ulasan sikit la pasal HOW yang ku dah Bold kan tek.

How To Make Love - Lam bahasa pasar nya Camne Nak Bikin Cinta. Mun dapat di cek laki or pompuan ka yang paling banyak Google benda tok makin la best bercerita ow. Aku sik juak pernah terpikir nak google benda camtok. Bila ku klik jak How To Make Love tek. Kuar la website e-How di ranking pertama carian Google tek. Then ku masok la site e-How tek. Tak orang mok tauk apa isik nya? tak orang singgah la ke LINK tok. Aku copy pes cara pertama jak la How To Make Love rah site ya tek.

Step 1 - Find a willing and clean partner. Ideally, you and the partner will be in a serious, monogamous relationship. While casual sex could be fun, it can lead to painful or life-threatening sexually transmitted diseases (STDs) and unwanted pregnancy.   


Benda camtok la nak nyuroh seks bebas berleluasa dalam masyarakat kita. Bukan ada nyuroh Nikah kah dolok di ajar sidak tok. Tang ada nyuroh carik partner yang dah bersedia dan bersih mun nak bikin cinta. Ish ish ish...  Rusak-rusak...


How To Get Pregnant - Camne nak dapat beranak. Nak tok ku nak berik nasihat ngan pembuang-pembuang baby yang bodoh di luar sana. Tangga tak orang brapa juta orang search nak cari cara suroh pat beranak. Tak orang yang bodoh ya ilek-ilek ajak nak buang anak dan buang baby sia sitok. Mun sikpat nak jaga, antalah ke pusat penjagaan or rumah kebajikkan yang sepatutnya. Kompom ada orang mok ngangkat anak bah. 


How To Kiss - Camne nak bercium lam Bahasa Sarawak. Cara nak bercium pun rami berjuta orang carik ow. Heran juak ku. Susah ka nak bercium. Cap cap bibir dirik rah bibir bini ya dah la.. Kekeke... Tak orang ada juak nak bercarik benda camtok ka? Hehehe...


How I Met Your Mother - Camne kamek nak berjumpa ngan mak kitak lam Bahasa Sarawak nya. Nak tok la yang paling lucu asa ku. Aku rasa benda camtok sikda masalah ngan kita orang Malaysia tok. Orang puteh jak yang bodo-bodo susah gilak, takut gilak nak jumpa mak bapak chan sidak. Tol sik?


Well, Nang banyak orang Google pasal Love, Lust and Relationship tok. Biasalah kan,Ya la antara part paling kritikal lam idup kita. Tapi yang menyedihkan tek ada benda yang sik patut di ajar senang-senang temu rah internet tok. Jadi ku arap gunalah internet tok sebijak-bijaknya dan kurangkan penyalahgunaan internet tok kepada pesalah-pesalah guna internet di luar nun. Ku tauk rami bah sidak ya. Daa~~







Wednesday, March 10, 2010

Twitter Oh Twitter

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua para-para sakura...

Ari tok aku nak klaka sikit pasal Twitter. Tak orang ada twitter sik? Mun ada jangan lupak add aku. Hehehe... Twitter tok boleh dikatakan micro blogging dimana kita cuma dapat menulis apa yang kita nak padah sik lebih dari 140 patah perkataan jak. Aplikasi Twitter tok macam status update nok rah Facebook ya tapi nya simple lagik. Simple tapi Powerful.

Walaupun Twitter tok nampak simple jak, tapi mun pande make twitter tok, impact nya sungguh besar. Molah duit pun dapat pake twitter. Sesetengah orang, Twitter tok nang penting. Mun sik, sikkan la Presiden America Syarikat pun ada Twitter juak nak? Lain orang lain cara penggunaannya. Aku ada juak make twitter tok tapi aku lom mena-mena memanfaatkan twitter tok. Klak la mun aku nang guna bena Twitter tok dan berguna serta berhasil bena pake aku, baruk aku mok share ngan tak orang cara make twitter tok sebijaknya.

Untuk overview Twitter tok ngan tak orang, aku colek la katon FoxTrot tok dan ku tanslet dialog nya dari bahasa English ke Bahasa Sarawak. Dari katon tok tak orang tauk la sikit apa fungsi Twitter tok secara general.
So, paham nak? Mun lagik blogger personal biasa. Twitter tok lebih kurang macam lam katon la penggunaannya. Keep updating apa yang di polah seari-ari. Bait sik lejuk nak update setiap masa nak. Tapi bagi orang-orang nang dah glamer, nang penting Twitter tok pake sidak update aktiviti seharian sidak pake show ngan peminat sidak yang curious gilak dengan kehidupan glamer ya.

So, stakat tok la penerangan aku pasal Twitter tok. Akan bersambong lagik di masa hadapan kisah-kisah twitter tok klak. Ku nak explore lagik mena-mena lok. Stay tune... Daa~~

Kehilangan Di Gunong Santubong

Assalamualaikum dan slamat sejahtera kepada semua insan-insan yang sudi membaca blog tok...

Ari tok ku asa nak share ngan tak orang kisah sedih aku masa ku pegi bermalam rah Gunong Santubong hujong minggu ya tek. Mula-mula aku asa malas nak share ngan tak orang cerita tok tapi ati ku sik tenteram mun aku pendam jak cerita tok lam lubok ati ku pun. Nyawaku tetap ngansa nak cerita ngan tak orang dan setelah ku pikey dan menong mena-mena. Ku amik keputusan nak share juak cerita sedih tok ngan tak orang.

Okay, camtok ceritanya. Aku ngan empat kawan ku pegi bermalam rah Gunong Santubong riya. Bermalam rah kaki Gunong Santubong ya dah boleh kira aktiviti tahunan mek orang. Mek orang sekawanan nang suka aktiviti macam tok. Maybe next time, aku asa sudah tiba masanya aku ngeblog aktiviti pencinta alam ku rah blog tok yang bersesuaian ngan tema blog tok hidup dan matiku rah Sarawak. Mok sik tak orang maca klak? Hehee...

Dalam 5 orang kamek orang pegi utan ya tek, 4 orang kamek orang make slepar getah crocs. Crocs nang nyaman mun tak orang pake bejalan lam utan. Sik perlu tak orang pake but camel tropy masok utan. Crocs dah cukup pake masok utan. Tok la geng crocs yang masok utan ya tek...
Tangga tak orang. Crocs aku kaler gadong ya nak ada naruto ya. Jangan tak orang heran, aku yang berumor 28 tahun tok tuan punya crocs ya. Nak lain ya baca lah tak orang nama-nama sidak ya. Mun berkenan padah jak ngan aku tapi bahaya kit la. Nama jak dah crocs (boyak). Lu pikey la dikpun aaa... Hehehe...

Seperti biasa antara aktiviti malam kamek orang rah Gunong Santubong ya, kamek orang akan keluar mencari hasil hutan untuk dijadikan makanan. Oleh sebab kamek orang lom ada kemahiran berburu, jadi kamek orang ngael ikan kelik jak.

Setelah abis makan malam berupa manok panggang dan manok pansoh, agak-agak dalam pukol 10 malam mek orang keluar mencari rezeki. Kamek orang berjalan sambel ngael di sepanjang sunge yang berbatu-batu ya. Ditengah-tengah kamek orang meredah arus sunge yang berbatu-batu ya. Tiba-tiba...

"Crocs aku anyut!!!!" aku nerais stegal crocs ku tertanggal dan di embak arus.

Aku cuba ngepong tapi alu terusuk rah batu. Then kawan ku turut nyambong cuba ngepong crocs ku yang anyut ya. Suloh punya suloh pake selaet, sik juak temu. Alu dibiar jak crocs ya anyut dengan harapan akan di temu isok paginya. Kamek orang meneruskan dengan aktiviti ngael mengael. Banyak juak rezeki oleh kamek orang malam ya. Ikan kelik nak di oleh mek orang ya pun di pansoh isok ari nya tek.

Keesokan harinya, Aku bangun dan terus cuba encarik sebelah crocs ku yang anyut ya. Dari hulu sampe ke hilir sunge ku carik tapi sik temu-temu. Alu sebak asa ati ku bila ngenang crocs aku ya. 2 tahun dah nya melapit kaki aku bila ku nak berjalan keluar. Alu tinggallah crocs ku sebelah jak tok... Sian sik tak orang ngan crocs ku sebelah tok. Sik berkapel dah nya. Piluk asa ati ku eh terpaksa meli slepa baru pake nganti crocs ku tok tapi time tok lom mampu nak meli crocs baru. Terpaksa la meli slepa Tat Sing jak dolok. Huhuhu...

Sekian sajalah kisah sedih aku yang ku nak cerita ngan tak orang. Ku arap tak orang jangan lah terlalu emosi maca cerita aku tok. Sesungguhnya yang pergi akan tetap pergi jua tanpa menoleh kebelakang lagik. Kita yang masih hidup tok, teruskan urusan dunia kita tok tanpa melupakan amalan dan ibadah yang akan kita embak ke akhirat kelak. :)

Tuesday, March 9, 2010

Realiti Bercinta

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca...

Aku tek baruk jak bukak blog Tumblr chan ku. Terjumpalah ku sigek gambar yang di reblog nya rah tumblr chan ku ya. Asal usul gambar ya dari Tumblr Serenawang dan setelah beberapa ratus kali di reblog rah Tumblr, aku pun nak reblog gamba katon ya rah blog tok pake berkongsi sama tak orang.

Tok la gamba katon ya...
credit: originally from serenawang
So, apa pendapat tak orang? Benar sik selalu jadi macam katon di atas? Benar nak? Jadi, oleh sebab apa yang nak di tunjokkan dalam gambar katon rah atas ya adalah benar, aku nak berik nasihatlah kepada kapel-kapel yang sedang hangat bercinta ya. Duak-duak aku nak berik nasihat, lelaki mahupun ompuan, aku sik berat sebelah dalam hal cinta-cintun tok. Kekeke..

Nasihat untok orang pompuan;

Jangan alu pikey pelek-pelek mun gerek sik malas sms or sik angkat kol or lambat sms or lambat angkat kol. Think Positif!

Nasihat untok orang lelaki;

Dah tauk dirik ya ada gerek, polah cam ada gerek, berik perhatian ngan gerek ya. Jangan sentiasa gago hal kedirik jak.

Semoga berbahagia kepada yang kapel-kapel ya. Sekian... Daa~~


Monday, March 8, 2010

Proton EMAS

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca...

Ada tak orang nangga berita pasal proton? Baruk-baruk tok Proton launched kreta konsep terbaru sidak rah Geneva International Motor Show. Restekper ku ngan Proton dapat join skali Motor show Geneva yang menandakan Proton kinek tok dah sedia nak jual keta sidak rah pasaran Global.

Nama kreta konsep terbaru dari Proton tok ialah Proton EMAS dimana EMAS adalah singkatan bagi Eco Mobility Advance Solution. Kreta tok di design oleh jurutera-jurutera tempatan dan Lotus bersama sidak Italdesign Giugiaro dari Italy. Nang Steady juak sidak design kreta konsep terbaru Proton tok.

Tangga tak orang gambar-gambar keta tok? Best sik kreta terbaru Proton tok asa tak orang. Mun sik best, padah jak best. Malaysia bah pun keta ya, bukan keta dari Jepon or Europe ya. Hehehe...

Gambar di colek dari The Star
Gambar tok pun di colek dari The Star
Tok la orang kuat Proton. Tun Mahathir Mohamad.

Dan Gambar-gambar selanjutnya... Layan jak tak orang sia..










Semua gambar di atas di tut dari blog autoblog.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails