SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Wednesday, February 24, 2010

Tukar Favicon

Aku baruk juak tukar favicon blog aku tok. Tauk tak orang apa favicon ya? favicon ya adalah ikon kecik selepas address blog tak orang. Contohnya ialah seperti favicon baru pake blog aku tok.
Sekarang dah tauk nak? Oleh kerana tak orang dah tauk. Mun tak orang teringin nak nukar dan design dikpun favicon ya, teruskanlah membaca tutorial aku tok. Mun sik maok, komen jak debah padah sik ku heran. Hehehe...

1-> Okay, kita teruskan dengan tutorial kita. Mula-mula, pegi ke website www.favicon.cc untuk mendesign dikpun favicon tak orang. Senang jak design ya, miak dajah 1 pun pande design ya. Sebagai contoh design yang aku baruk polah tek.
Well, diam jak. Tauk ku design ku macam miak kecik. Janji ada huruf H ya jadila.

2-> Lepas abis design, tak orang save la favicon tak orang tek dalam kompiter tak orang. Pasya save it as *.png atau *.jpg instead of *.ico.

3-> Uploadkan favicon ya tek ke Image Hosting site. Mun aku tek, aku pake Photobucket.

4-> Lepas tak orang upload favicon tak orang rah Image Hosting, copy direct link gamba favicon tek.

5-> Pegi ke Edit HTML rah Layout Blogger Dashboard tak orang.

6-> Carik tak orang line (Ctrl+f): <title><data:blog.pagetitle/></title>

7-> Pasya, masokkan code tok debah line ya tek. <link href='URL of your icon file' rel='shortcut icon' type='image/vnd.microsoft.icon'/> (Tukar 'URL of your icon file' kepada link di step 4 tek)

8->Save kan template dan siapla Favicon baru tak orang.

Mun tak orang nak nangga perubahan ya, close kan tak orang page ya dolok. Then, Delete temporary internet files lam browser tak orang and then bukak balit la page tek.

Slamat mencuba!

6 comments:

Kal Jis said...

tok bukan abg hajib nok ada blog/dotcom IT dolok ya kah?

Hajib said...

hehehe.. kantoi ehh... baruk start blt berblog. lamak dah bercuti nge blog stegal training keja.. huhuhu

erolnukman said...

bleh sik design kat photoshop kak ya trus ke step ke 3..

Hajib said...

erol->boleh.. tapi pastikan save dalam resolution kecik i.e. 16x16... ku asa limit nya 36x36... cuba jak..

erolnukman said...

jem kat step no 3 jak you..hahaha

Beautiful Stranger said...

lak try tok eh..tq

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails