SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Thursday, February 25, 2010

Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1431H

Aritok genap 12 Rabiul Awal 1431H hari keputeraan Nabi Junjungan kita Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم yang jatuh pada 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan 23 April 571M.

Mun kita di Sarawak tok, sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Sarawak di anjurkan rah Sri Aman. Time aku molah entri tok sidak rah Sri Aman sedang gago berarak asa ku berembak sepandok dan berselawat ke atas Nabi. Teringat ku zaman skolah dolok, mun perarakan Maulidur Rasul ada dipolah rah kuching, kompom skolah ku anta student Islam nya pergi berarak. Lamak dah ku sik berarak camya sambil berselawat ke atas Nabi Junjungan kita, Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم.

Walaupun sikpat nak join aktiviti berarak camya kinek tok, aku ada cara dikpun nyambut Maulidur Rasul tok. Sehari-hari selagik ku online hari tok aku akan baca la post-post orang pasal Maulidur Rasul, artikel kisah-kisah Nabi disamping nengar lagu-lagu selawat ke atas Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم di youtube.

Oleh yang demikian, juh kita sama-sama menyanyikan lagu Cahaya Selawat yang dinyanyikan oleh Raihan tok bersama-sama.Dan sentiasalah kita berselawat ke atas nabi...

اللهم صل على سيدنا محمد بعدد من صلى عليه وصل على سيدنا محمد بعدد من لم يصل عليه وصل على سيدنا محمد كما تحب ان يصلى عليه وصل على سيدنا محمد كما امرت ان يصلى عليه

"Ya Allah, kurniakanlah selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebanyak bilangan orang yang berselawat kepadanya dan tambahkanlah selawat untuk junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebanyak bilangan orang yang tidak berselawat kepadanya dan tambahkanlah selawat kepada junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebagaimana Engkau suka dibacakan selawat untuknya dan tambahkanlah selawat untuk junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebagaimana yang telah Engkau perintahkan"

5 comments:

Amir said...

salam maulidur rasul. :-)

mizara said...

salam juak..

AmirFX said...

Salam maulidur rasul.. Selamat bercuti...

dukunlintah plk said...

allahumma solli a'la sayyidina muhammad..

hannaH said...

teringat zaman sekolah g berarak..nektok dah sik merasa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails