SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Monday, February 1, 2010

Polis Internet



Hati-hati jak tak orang masa online especially rah blog dan facebook. Kinek tok makin selalu internet kenak pantau oleh kerajaan. Sidak simok ada orang yang post isu-isu sensitip yang boleh mendatangkan huru-hara dalam negara kita. Kita pun sik mok nangga negara kita tok kacau-bilau nak? Semua mok idup aman damai walaupun hidup berbilang kaum.

Aku rasa nang patut juak kerajaan molah camtok. Lagikpun kita tok bukannya negara Liberal macam America yang totally bebas untuk bersuara apa ajak. Sukati sidak jak nak nganok orang. Sidak sikkan kenak tangkap pun sebab hak sidak untuk bersuara. Freedom country konon. Sak jak rakyat sidak dah susah nak keluar negara sebab airport rules sidak bukan main ketat. Ya ka nak di padah freedom country?

Lain gik crita aku tek, pangkal pokok nya. Berinternetlah bagus-bagus jangan sekali-kali nak bermain dengan isu sensitif. Banyak dah kes nak? Sidak blogger yang dah kenak macam RPK dolok, baru-baru tok Aduka Taruna. Kes miak post rah Facebook ngugut nak bom Gereja. Ya lagik la bodo dan kesian. Banyak ney jak di tulis sidak ya alu kenak tangkap. Lainlah blogger yang dah tulis panjang berjela-jela, puas ati juak sikit bila kenak tangkap nak? hehehe...

Tauk sik apa isu sensitif yang di maksudkan? Mun kurang jelas, ku padah la. Isu sensitip tok adalah isu macam isu pasal agama, budaya, keturunan, bangsa, nganok Agong, Sultan dan Raja-Raja dan sebagainya. Mun ada lagik, sepa-sepa yang tauk, tulong la tambah.

Jadi, jagalah tingkah laku jari-jemari tak orang ketika berada di dunia saiber tok. Bukan mencuri merompak jak yang boleh kenak tangkap. Menaip pun dah boleh kenak tangkap kinek tok. Pikey-pikey jak...

10 comments:

mizara said...

naip rah keyboard lagik tajam dari mata pedang ..peribahasa lamak dh kurang dipakei kinek tok..pen dh sik pakei gilak ..hampir semua urang dh terketok -ketok ngan keyboard ..yalah hati-hati mun nak molah issue..sik berbela mun kenak tangkap butak-butak mcm ya..

Khairul Antasha said...

mena ya..mun nak nganok org iboh antap derap gilak..kaber2 sikit..mun sik puas ati juak..agak terus org nak d aim tek..hehehe

Hajib said...

mizara->yala bila lagik peribahasa keyboard tok di lulus oleh dewan pustaka ooww.. hehehe

Khairul Antasha->mena padah kitak, face to face.. jangan brani main taip jak... :)

mat said...

benar ya....tok nak nganok2 dlm blog, facebook dsb.. cobalah pakey nak berpaedah ckit..

kenwooi said...

oh i'll be more careful then.. =P

kenwooi.com

Felicia F. Ramzi said...

mesti blog ktk kinek tok sedang dipantau..
eheh

Hajib said...

Mat->yala Mat... byk gik gunanya alam siber tok, carik rezeki ka di internet tok.. tok sik? :)

Ken->take care of your fingers... :)

Felicia->baruk 2 3 post tok... lom gik sidak pantau kali... kekeke

JMR said...

btol..hati2 bila berFB dan berblog..huhuhu

Beautiful Stranger said...

kmk pun sokong..takut2 mok nulis benda yg kt otak tok pikir..diam2 jak..mun mok berkonterversi...kaka kt kedai kopi jak ka..

Iza said...

Aduh.....ngak paham sih....
Aku teringin nk baca tp bila baca, atas kepalaku naik bintang2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails