SEPATAH DUAK KATA DARI AKU...

Trimak Kasih kerana sudi ilek-ilek rah blog yang sik seberapa tok... Kitak orang memang best!!!!!

Entri Ku Yang Terbaru

Saturday, January 30, 2010

Jungle Woman?

Ahakz... Aku baruk terbaca artikel dalam Borneo Post tek pasal Jungle Woman. Boleh tahan juak kes Hani ngan Samad tok, sampei masok newspaper. Aku pun asa sik mok ketinggalan merik ulasan pasal kes yang ku anggap 'small the pieces' jak tok but orang lain yang molah nya jadi besar.

Ok, Crita tok bermula daripada komen si Hani tok. pabila nya komen rah facebook ngan kawan-kawannya.



At the first place, kawan nya nak ne ndak ka yang pande-pande [print sreen] dan spread komen sidak tok? Nya ya nang batu api la. Mun sik stegal nya tok, sikkan jadi huru-hara Facebook oleh nya. Biasalahkan, Orang tengah emo, nang mudah gilak terlepas cakap. Bukak kitak orang fan page yang berkenaan dengan isu ya, banyak bah orang yang emo dan terlepas cakap nganok orang melaya. Ada jadi isu sik? sikda nak? So... Perlukah ada fan page macam tok muncul?


Sikda apa nak di hina ngan orang Sarawak sebenarnya. Makin wujud page macam tok, makin orang luar tercarik-carik, apa yang orang hina pasal Sarawak? kan nampak macam Sarawak ada kekurangan yang salu di hina orang padahal sebenarnya nang lansong sik ada.

Page tok lagik.

Mun orang la tanyak aku kau diam lam utan ka? Aku senyum jak la. Nya ya orang bandar kata dirik nya sik pernah nangga tv or media masa or google ka pasal Sarawak? Ada pun masih kita yang diam jauh nun di ulu-ulu, hello?? Kamek orang ada astro laa, sik ketinggalan dari segi terknologi dan update semasa.

Ada lagik page tok, specific tuju ke Hani gik ya...

Sik beliang apa nyawa Hani nangga page macam tok.

Nak debah tok lagik la...

Apa ndak ka di rasa Hani time tok ooww... Sebab ya la ada pepatah madah, 'Terlajak perahu boleh gostan, Terlajak taip... apahal la ko sik terpikir 2 kali ngan apa yang ko taip ya?' kan dah kenak terjah dan kenak sebar. Lagik-lagikla sebar ke dalam Facebook yang rata-rata nya pengguna golongan mudak. Orang mudak tok darah nya gemuruh, cepat naet mungkas.

Aku nang sik setuju ngan kemunculan page-page ya tek. Tangga kitak orang, page apa gik yang muncul pasya.


Tok ka yang di maok kitak orang? Respon dari orang semenanjung? Kepak jak Datuk seri Najib Tun Razak promote 1Malaysia. Tapi dalam lubok ati masing-masing masih ada juak rasa dengki ngan orang. Tauk sik kitak orang konsep 1Malaysia ya datang nya dari Sarawak? Toleransi antara kaum kita nang terbaek. Jadi, Kita mesti dapat bertoleransi dengan segelinter orang yang berpikiran sempit juak nak? Bukan nya dengan cara memberontak, dendam dan nyimpan hasad dengki. Tunjokkan dengan dunia apa yang bagus pasal kita tok orang Sarawak. Iboh la tunjok yang kita tok bangsa pendengki dan bangsa sempit. Ya bukan kita!

Aku nang setuju la dengan apa yang di padah dalam Artikel Borneo Post ya. Tok keratan paper ya. Ku selam dari antara fan page di atas tek. hehehe...

Baca la dikpun aaa.. mun sik clear, beli Borneo post 31 januari 2010. Artikel tok pada page 14. Sebenarnya artikel tok nembak fan page di atas, tapi sidak publish juak rah page sidak. Bagus juak la, arap-arap terbukak la sikit minda sidak nya ari tok. dekat 20,000 orang rah page ya, semoga semua sidak baca la artikel ya.

Jadi kawan-kawan ku, jangan lah kita cepat melenting bila di padah orang camya. Kita sepatut nya terimak jak dan bersabar bila dipadah camya. Orang yang madah kita ya la yang bongok gilak. Pikiran sidak ya sempit, jangan kita lagik yang terikut dengan pemikiran sempit sidak ya. Pikey-pikeykanlah...

3 comments:

spilleditout said...

kmk setuju pa d pdh ktk.kdg2 manusia tk ckp jak,molah nya x.kmk pnh jwk knk tembak ngan soalan2 yg x msok akal dr cdak,p kmk ilek jak.biasala.selagi namanya manusia,xlari dr buat slh.so,peace no war!(^.^)V

FionaStories said...

Kmk pun stuju...tp, kmk bena mdh yg sblm tok ada juak mek nyokong page cam tok...biasalah emo...sbb sblm tok pun pernah org semenanjung nganok mek pompuan biadab. Tp, mek cool jak...sampei sigek tpt mek nangis bena2. sik sangka tpt mek nangis ya, ada jwak nembiak semenanjung lepak...n kebetulan geng biak ya juak. Sidaknya pun pujuk kmk n tolong kmk. Jd,bila kmk ngenang kisah ya...rasanya...sik semua org semenanjung tok 'b'perangei'...hanya nok emo n (biasala)sakit ati...Sapa sik sakit ati kalu laki, bini, anak...kenak kaco? Kita pun blh emo jdnya...hehe. Kiranya, dah tersedar la kmk tok. Mun kmk sik baca page ktk tok...jd org nok sik ngenang jasa la kmk... Thanks.

fennyadeckles said...

Adeh, sayang eh sikpat baca surat ya. Mok baca apa ndak nok dtulis. Kmk stuju ngan ktk. Mun kmk la, mun laki dirampas dak ya jak pun kmk manas. Bukan semua org semenanjung dak ya. I believe nya org pun ada juak nok x polah prangei dak tok. Ney tauk biak Hani ya tengah PMS ke apa, dah kelanjur, apa boleh buat? Bak kata pepatah nok kmk polah kedirik,"Mun dah kelanjur ya, susah mok reverse gik. If only human can turn back the clock, gerenti sikkan ulang kesalahan ya gik."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails